nieuws

Prijs steeds vaker een belemmering voor koophuis

Financiële planning 1501

Aspirant huizenkopers beschouwen de stijgende huizenprijzen steeds meer als een belemmering voor het kopen van een Woning. Dit blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenvereniging drukt kopers op het hart de hypotheekaanvraag zelf tijdig voor te bereiden om nog dit kalenderjaar de financiering rond te krijgen.

Prijs steeds vaker een belemmering voor koophuis

30% van de respondenten van de Eigen Huis Marktindicator ervaart de stijgende huizenprijzen als een belemmering om een huis te kunnen kopen. Dat is een toename van 5 procentpunten in een maand tijd. Overall is de Marktindicator de afgelopen maand met één punt gestegen naar 113 punten. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt ligt daarmee weer op het niveau van mei tot en met juli van dit jaar.

Essentiële documenten

VEH waarschuwt huizenkopers die nog dit jaar een hypotheek willen afsluiten, moeten zorgen dat ze alle belangrijke documenten voor een snelle aanvraag klaar hebben liggen. Omdat de hypotheeknormen volgend jaar veranderen kan dat het verschil maken tussen net wel of net niet kunnen kopen. Voor een snelle verwerking van de hypotheekaanvraag is het van belang dat essentiële documenten in één keer goed en volledig worden aangeleverd. “De bank of hypotheekadviseur heeft een volledige lijst van documenten die de koper op orde moet hebben voor een snelle offerteaanvraag.”

Hypotheekloketten sluiten

De belangenvereniging stelt dat in de loop van december de hypotheekloketten bij de meeste geldverstrekkers sluiten. “Aanvragen die daarna worden ingediend kunnen dan niet meer worden getoetst volgens de normen van 2017, daarvoor gelden dan de normen van 2018.” Vanmorgen waarschuwde de Hypotheekshop al voor extra drukte bij hypotheekaanvragen, onder meer door het nieuwe toetsmoment.

Reageer op dit artikel