nieuws

Meer banken lopen vertraging op met compensatie rentederivaten

Financiële planning 605

Vier van de zes banken die rentederivaten herbeoordelen binnen het Uniform Herstelkader redden het niet om mkb’ers voor het eind van het jaar een aanbod te doen. Dat schrijft minister Dijsselbloem aan de Tweede Kamer. Eerder was er sprake van dat slechts twee van de zes banken meer tijd nodig hebben.

Meer banken lopen vertraging op met compensatie rentederivaten

Binnen het herstelkader voor rentederivaten hebben Rabobank, ABN Amro, Deutsche Bank, ING, SNS Bank en Van Lanschot toegezegd hun mkb-klanten een passende compensatie te bieden voor rentederivaten die slecht voor hen uitpakten. AFM berichtte deze zomer dat twee banken de deadline van 1 januari 2018 niet zouden halen. Voor die tijd zouden ze klanten een aanbodbrief moeten sturen. Nu schrijft minister Dijsselbloem aan de Tweede Kamer dat nog twee andere banken extra tijd nodig hebben.

Coulancevergoeding

De klanten die voor het eind van het jaar geen aanbodbrief krijgen, ontvangen wel 100% van de coulancevergoeding als voorschot op het uiteindelijke aanbod. De vier banken hebben dit toegezegd na aandringen van de Autoriteit Financiële Markten. Binnenkort stuurt het ministerie een uitgebreide rapportage van de AFM naar de Tweede Kamer.

Kwetsbare groepen

Van de vier banken die eerder hadden aangegeven dat zij alle kwetsbare klanten voor het eind van het jaar een definitief aanbod zouden doen, hebben drie dat inmiddels gedaan. De drie andere banken hebben toegezegd een aanvullend voorschot aan te bieden aan kwetsbare groepen. Deze klanten hebben al een voorschot aangeboden gekregen op basis van 100% van de coulancevergoeding. Dat wordt nog aangevuld tot de geschatte hoogte van de volledige compensatie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.