nieuws

Markt mag meedenken over juridisch kader crowdfunding

Financiële planning 605

Marktpartijen mogen tot 27 november 2017 input leveren voor een nieuw juridisch kader voor crowdfunding. Minister Dijsselbloem van Financiën nodigt betrokken partijen, zoals de grote crowdfundingplatformen en relevante advocatenkantoren uit om met hem na te denken over de invulling van dat kader.

Markt mag meedenken over juridisch kader crowdfunding

“De crowdfundingmarkt ontwikkelt zich snel en de regulering is nog beperkt. Zo zijn er voor crowdfunding in onderhandse leningen geen formele eisen aan onder meer consumentenbescherming en informatieverstrekking”, aldus de demissionaire minister.

Hoe groot is de markt?

Vorig jaar is voor € 143 miljoen aan financiering gevonden via platformen die in Nederland onder financieel toezicht staan. In 2015 ging het om € 90 miljoen, in 2013 om € 17 miljoen.
Crowdfunding in onderhandse leningen maakt 90 procent uit van de ruim € 140 miljoen aan financiering. De overige 10 procent is crowdfunding in effecten. Er zijn op het moment ruim 50 platformen actief, waarvan de grootste 10 een gezamenlijk marktaandeel hebben van 90 procent.

De minister zegt te streven naar een balans tussen het ‘behoud van toegang tot platformen en innovatie, met tegelijkertijd aandacht voor mogelijke risico’s en voor de bescherming van consumenten’.

Meepraten kan hier.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.