nieuws

Hypotheek Index: doorstromers domineren hypotheekmarkt

Financiële planning 1516

Het aantal hypotheken dat aan doorstromers is verstrekt is met 26% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Doorstromers domineren daarmee de woningmarkt, concludeert De Hypotheker uit cijfers van de eigen Hypotheek Index. Starters krijgen het volgens die graadmeter steeds moeilijker. Het aantal door hen afgesloten hypotheken is met 17% gedaald.

Hypotheek Index: doorstromers domineren hypotheekmarkt

Volgens De Hypotheker domineert de doorstromer vooral in de grote steden de woningmarkt, en krijgen starters daar nauwelijks een voet tussen de deur. Er zijn volgens de Hypotheek Index te weinig beschikbare woningen voor starters, die bovendien in 2017 weer iets minder kunnen lenen dan in 2016. Vanaf dit jaar mogen huizenkopers 101% van de marktwaarde van de woning lenen, in 2016 was dat 102%.

Rotterdam grootste groeier doorstromers
Van de vier grote steden kent Rotterdam de grootste toename van hypotheken voor doorstromers. In 2016 steeg dat aantal met 42% ten opzichte van een jaar eerder. Amsterdam had een groei van 34%, Den Haag 21% en Utrecht 11%.

Amsterdam lastigst voor starter
Uit de Hypotheek Index dat starters het in Amsterdam en Utrecht het moeilijkst hebben. In de hoofdstad daalde het aantal verstrekte hypotheken voor deze groep met 33%, in Utrecht met 27%. Rotterdam liet een daling van 17% zien, Den Haag 8%.

Lage rente en stijgende huizenprijzen
De Hypotheker wijst de lage rente en de stijgende huizenprijzen aan als belangrijkste factoren die de huizenmarkt aantrekkelijk maken voor doorstromers. Huizenbezitters hebben na lange tijd weer de mogelijkheid een volgende woning te kopen. Ze kunnen gemakkelijker hun eigen huis verkopen en hebben soms zelfs overwaarde voor de aankoop van een nieuw huis.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.