nieuws

Particuliere verhuurder zit starters in de weg

Financiële planning 1434

Steeds meer particulieren kopen een huis om het te gaan verhuren. Vooral in de grote steden is het fenomeen in opmars: in Amsterdam wordt al een op de vijf woningen louter gekocht om te verhuren. Het Kadaster en makelaarsvereniging NVM vrezen dat de verhurende kopers de starters van de woningmarkt drukken.

Particuliere verhuurder zit starters in de weg

Doordat er meer woningen particulier worden verhuurd, komen er minder koopwoningen. “Voor wie een huis wil kopen om zelf in te wonen betekent dat: minder keus op de woningmarkt. Vooral in de grote steden wordt steeds vaker door particulieren gekocht voor de verhuur. In Amsterdam is dat 19% van de woningen, in Rotterdam 14%, in Den Haag 15% en in Utrecht 9%. Dit zijn ook de steden waar de meeste kopers op zoek zijn naar hun eerste koopwoning”, concludeert het Kadaster.

Het Kadaster en de NVM onderzochten de effecten op de huizenmarkt en concluderen dat alleen in Amsterdam het gevaar van verdringing van starters dreigt. “Aanvullend onderzoek is echter gewenst. Ook moet er rekening gehouden worden met meer dan alleen het groeiend aantal particuliere verhuurders. Startende kopers hebben sinds 2013 bijvoorbeeld te maken met steeds strengere hypotheekvoorwaarden. Ook is er een tendens zichtbaar waar jonge mensen, toch het overgrote deel van de koopstarters, grote beslissingen als het kopen van een huis, uitstellen.” Programma Eenvandaag besteedde woensdag aandacht aan de problematiek.

Hogere huizenprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning was in augustus 7,8% hoger dan een jaar eerder. Het prijsniveau is nu nog ruim 5% lager dan in topmaand augustus 2008, maar 21% hoger dan tijdens het dieptepunt in juni 2013. De gemiddelde prijs is ongeveer hetzelfde als in maart 2007. Het aantal woningverkopen (nieuw en bestaand) is in augustus met 4% gestegen ten opzichte van twaalf maanden ervoor. Het Kadaster registreerde 20.780 verkochte woningen. De toename is vergeleken met juli van dit jaar eveneens 4%.

Hypotheekmarkt plust

De stijging in aantal hypotheken is tweemaal zo groot: in augustus werden ruim 29.000 hypotheken ingeschreven, 7,6% meer dan in augustus vorig jaar. Vergeleken met juli is de toename 0,8%. De hypotheekproductie kwam uit op € 8,4 mld: 16% meer dan een jaar ervoor.

Reageer op dit artikel