nieuws

Nederlands huishoudboekje scoort goed in onderzoeken

Financiële planning 957

Voor het eerst sinds 2013 is bij meer Nederlanders de financiële situatie verbeterd dan de groep die achteruitgang ervaart. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag 2017 van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder ruim 1.000 consumenten van 18 t/m 80 jaar. Ook onderzoek van Allianz leert dat Nederlandse huishoudens er financieel beter voor staan. 

Nederlands huishoudboekje scoort goed in onderzoeken

De monitor van Wijzer in geldzaken leert dat ruim de helft van de Nederlanders (57%) hun financiële situatie bestempelt goed tot zeer goed. 53% komt nu (zeer) makkelijk rond, tegenover 47% in 2015 en 41% van de mensen in 2013.

Rijkste landen

Ook het Global Wealth Report van Allianz laat een verbetering van de financiële situatie bij Nederlandse huishoudens zien. Nederlandse  maakt een sprong naar boven op de wereldranglijst van rijkste landen en stijgt van plek negen naar acht. Met een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro in 2016 gaan Nederlanders er financieel iets op vooruit. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.

Verzekeringspolissen en pensioenen

Nederland is het enige land uit de eurozone dat nog in de top 10 van rijkste landen staat, zowel voor het netto- als het brutovermogen. Deze hoge ranking van Nederlandse huishoudens is met name te danken aan hun portefeuillestructuur, waarin een bovengemiddeld percentage aan verzekeringspolissen en pensioenen is opgenomen. Als de contante waarden van staatspensioenen zouden worden toegevoegd aan de netto financiële activa, dan zou de positie van de Nederlandse huishoudens vergeleken met andere eurolanden veel lager zijn.

Minder roodstand

Volgens Wijzer in geldzaken zijn Nederlanders in vergelijking met 2015  hun geld strakker gaan managen. Circa de helft  (52%) houdt altijd nauwlettend hun financiën in de gaten. Een kwart doet dat vaak en bijna een vijfde (19%) met regelmaat. In vergelijking met 2015 betalen Nederlanders hun rekeningen vaker op tijd (77% versus 73%). Sinds 2013 staan we bovendien minder vaak rood en bijna driekwart heeft geen enkele keer een betalingsherinnering gekregen. 67% geeft aan de afgelopen 12 maanden geen enkele keer rood te hebben gestaan (2015: 63% en 2013: 52%).

Strenge schulddiscipline

De kracht van ‘schuldafbouw’ blijkt ook als er met de macrobril van Allianz naar wordt gekeken. In Nederland groeiden de netto financiële activa in 2016 met 9,7%, zo blijkt uit het Wealth Report. “Dat is niet alleen een verdubbeling van vorig jaar maar ook boven het gemiddelde van de eurozone (+ 4,6%). Deze groei is het gevolg van twee verschillende ontwikkelingen. Enerzijds bleven de passiva in stabiel, met een groei van minder dan 1%. Daarmee toonden de Nederlandse huishoudens voor het zesde jaar op rij een strenge schulddiscipline, waardoor de schuldquote sinds de financiële crisis met bijna 10 procentpunten daalde. Met 121% is het echter nog steeds een van de hoogste in Europa. Anderzijds steeg de groei van de financiële activa naar 6,3%, wat een sterke prestatie van verzekerings- en pensioenactiviteiten aangeeft.”

 

 

Reageer op dit artikel