nieuws

Nationale Hypotheekbond start met Looptijdrente.nl

Financiële planning 2730

De Nationale Hypotheekbond is van start gegaan met de website Looptijdrente.nl. Daarmee wil het bedrijf consumenten de mogelijkheid bieden om geldverstrekkers te vergelijken op basis van de werkelijke rentelasten gedurende de looptijd van de hypotheek. “De looptijdrente geeft voor de consument een veel beter beeld van de totale kosten van een hypotheek.”

Nationale Hypotheekbond start met Looptijdrente.nl

Vergelijkingen worden doorgaans gebaseerd op de aanvangsrente bij het afsluiten van de hypotheek en niet over de te betalen rente gedurende de looptijd. “Bij vergelijken op de aanvangsrente wordt er vaak geen rekening gehouden met het vervallen van de zogenaamde renteopslagen gedurende de looptijd van de hypotheek”, aldus de website.
Daarbij gaat Looptijdrente ervan uit dat de geldgever de rente automatisch verlaagt als de lening door aflossen in een lagere risicoklasse valt. “We nemen daarbij dus alleen die aanbieders en producten mee die dit proactief en automatisch doen zonder dat de klant dat zelf in de gaten hoeft te houden of daarvoor zelf in actie hoeft te komen.” Dat zijn er tien, afgaande op het overzicht van 61 hypotheekvormen: NIBC, IQwoon, Reaal, Delta Lloyd, Munt, ASR, Venn, Hypotrust, Centraal Beheer en Attens hanteren een zogeheten looptijdrente, al is dat niet bij al hun producten het geval.

Lineair en annuïtair

De site richt zich vooral op lineaire en annuïtaire hypotheken. “Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er tijdens de looptijd immers niets afgelost en zal er geen sprake zijn van automatische risicoklassedaling. Dit zal meestal ook gelden bij hypotheken met NHG omdat deze hypotheken al in de laagste risicoklasse vallen (een enkele geldverstrekker hanteert ook risicoklassen bij hypotheken met NHG).”

Kijken naar rentevaste periode

Ook Harrie-Jan van Nunen, directeur van De Financiële Makelaar, pleit voor het rekening houden met de werkelijk te betalen rente bij het hypotheekadvies. “Op dit moment is bij twee op de drie nieuw afgesloten hypotheken sprake van een directe aflossingscomponent. Bij deze aanvragen zou u bij de vergelijking niet enkel moeten kijken naar de aanvangsrente, maar zeker ook naar de looptijdrente.” Volgens Van Nunen kan het beste worden gekeken naar de looptijdrente gedurende de rentevaste periode en niet gedurende de hele looptijd: “Na afloop van deze periode weet u immers niet hoe hoog de rente bij de verschillende banken is”, schrijft hij in Erkend!, het magazine van de SEH.

Reageer op dit artikel