nieuws

Kamervragen over seniorenhypotheek

Financiële planning 3033

CDA’er Ronnes heeft aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) Kamervragen gesteld over de problemen die ouderen hebben bij het sluiten van een hypotheek en de onduidelijkheid over de mogelijkheid om maatwerk toe te passen voor deze groep.

Kamervragen over seniorenhypotheek

Ronnes baseert zich op een recent artikel in het AD. De Ouderenbond pleitte onlangs voor nieuwe regels naar aanleiding van een onderzoek door ING, waaruit bleek dat 50-plussers in de problemen komen bij het sluiten van een nieuwe lening. Begin dit jaar signaleerde Martin Hagedoorn van Hypotheekshop- en Huis & Hypotheek-moeder CMIS al dat ouderen in de knel zitten als ze bijvoorbeeld kleiner en goedkoper willen gaan wonen.

Verdeeldheid over maatwerk bij seniorenhypotheek

Banken geven aan maatwerk toe te passen, terwijl adviseur juist zeggen dat geldverstrekkers daar terughoudend mee zijn. De AFM stelt dat de regels voor maatwerk helder zijn. “Hoe kan het dat banken, hypotheekadviseurs en de AFM in de media toch zo verdeeld lijken te zijn, terwijl hiervoor juist de ‘maatwerktafel’ in het leven was geroepen? Kunt u uitleggen wat hier precies mis gaat?”, wil Ronnes weten. Hij vraagt ook of inderdaad onduidelijk is hoeveel speelruimte banken mogen gebruiken bij het toepassen van maatwerk. “Zo nee, bent u bereid om (eventueel via de maatwerktafel) hier meer duidelijkheid in te verschaffen?” Tot slot doet het CDA-lid de suggestie dat de AFM gaat controleren of banken al dan niet terecht afzien van de mogelijkheid om gebruik te maken van meer maatwerk.

Reageer op dit artikel