nieuws

Deutsche Bank moet van Kifid opnieuw voor schade renteswap opdraaien

Financiële planning 966

De Geschillencommissie Rentederivaten van Kifid heeft opnieuw een ondernemer deels in het gelijk gesteld in een klacht over een rentederivaat van Deutsche Bank. De renteswap van de klager was weliswaar passend, maar door herstructurering leed hij wel schade. De bank moet deze automotive-ondernemer € 35.000 betalen.

Deutsche Bank moet van Kifid opnieuw voor schade renteswap opdraaien

De ondernemer sluit in 2007 een renteswap af voor een periode van tien jaar. In 2009 gaat de klantrelatie over van ABN Amro naar Deutsche Bank vanwege een overname. In 2016 beklaagt de ondernemer bij die bank tevergeefs dat de renteswap geen passend product zou zijn geweest – hij had een rentecap moet hebben, vindt hij – en dat er bij herstructurering een te hoge negatieve waarde zou zijn berekend.

Klacht deels gegrond

De Geschillencommissie Rentederivaten van Kifid geeft hem deels gelijk. De renteswap was wel passend, want de ondernemer wilde een vaste rente, iets waar een rentecap niet in voorziet. Deutsche Bank is volgens Kifid wel tekortgeschoten in het onderzoek naar de financiële positie van de ondernemer. De commissie vindt dat de forse toename van de negatieve waarde nadelig is geweest voor de klant en dat die schade deels vergoed moet worden. Rekening houdend met destijds geldende marktcondities komt Kifid uit op een bedrag van € 35.000.

Eerdere derivatenzaken

Deze bindende uitspraak is in lijn met twee eerdere zaken die deze zomer dienden. Toen moesten ABN Amro en Deutsche Bank respectievelijk € 10.000 en € 45.000 schadevergoeding betalen. Ook voor die ondernemers was het product wel passend, maar was er sprake van mismatches en een te hoge negatieve waarde na herstructurering.

Reageer op dit artikel