nieuws

Anton vanden Bol (Hypotheek Visie): ‘Banken ontkennen civielrechtelijke aansprakelijkheid’

Financiële planning 1959

Banken ontkennen hun civielrechtelijke aansprakelijkheid, zo stelt directeur Anton vanden Bol van Hypotheek Visie vandaag in een blog op amweb. Banken moeten volgens hem bij het toekennen van hypothecair krediet zelfstandig onderzoeken wat de risico’s zijn en de consument hierop wijzen. Daarbij moeten ze zich volgens Vanden Bol ook afvragen of ze het hypothecair krediet eigenlijk wel hadden moeten verstrekken. Door dit niet te doen maken ze zichzelf volgens hem kwetsbaar.

Anton vanden Bol (Hypotheek Visie): ‘Banken ontkennen civielrechtelijke aansprakelijkheid’

Vanden Bol is bezorgd over de financiële problemen van huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek. Consumenten zijn zich volgens hem hier vaak niet van bewust. “En de banken? Die lijken hun civielrechtelijke aansprakelijkheid te ontkennen. De bank had bij het toekennen van het hypothecair krediet zelfstandig moeten onderzoeken wat de risico’s waren en de consument hierop moeten wijzen. Daarbij hadden ze zich ook moeten afvragen of ze het hypothecair krediet wel moesten verstrekken.” Door dit niet te doen maken ze zichzelf volgens Vanden Bol kwetsbaar.

Goedkoopste hypotheekadvies

De bijzondere zorgplicht voor banken brengt volgens Vanden Bol met zich mee dat zij voorafgaand aan het verstrekken van een hypothecair krediet zelfstandig voldoende informatie moeten opvragen over de inkomens- en vermogenspositie van de consument. “Daarnaast zijn geldverstrekkers volgens de zorgplicht verplicht consumenten te waarschuwen voor de risico’s verbonden aan het bestedingsdoel.” Consumenten zijn volgens de directeur van Hypotheek Visie steeds vaker op zoek naar het goedkoopste hypotheekadvies voor het kopen van een woning. “Gezien de zorgplicht en alle complexiteit rondom het afsluiten van een hypotheek is het onwaarschijnlijk dat de consument in dit geval een goed hypotheekadvies krijgt waarbij men voldoende is geïnformeerd en gewezen op alle risico’s. Oftewel, dat het een advies is waarbij aan de wettelijke regels wordt voldaan. Uit steeds meer rapporten blijkt dat vele adviezen uit het verleden, maar ook van vandaag de dag, niet aan de zorgplicht voldoen. Een goed hypotheekadvies dat aan alle wettelijke eisen voldoet is gewoon veel werk en kost dus ook geld.”

Civielrechtelijk  kwetsbaar

Steeds meer banken komen volgens Vanden Bol tot inzicht dat ze bij het verstrekken van een hypothecair krediet zelfstandig moeten onderzoeken wat de risico’s zijn en dat zij consumenten hiervoor moeten waarschuwen en beschermen. Er moet volgens Vanden Bol nog wel wat veranderen: “Een belangrijke verandering moet zijn dat banken vanuit de zorgplicht een aanvraag goedkeuren op basis van een compleet advies dat voldoet aan alle wettelijke bepalingen en niet alleen op enkele onderdelen daarvan. Banken voldoen hier nu niet aan en maken zich daardoor civielrechtelijk kwetsbaar. Zeker als consumenten zich hier bewust van worden.”

Lees hier de blog van Vanden Bol.

Reageer op dit artikel