nieuws

Zuid-Afrikaanse verzekeraar tilt zwaarder aan vermeende diabetes dan aan dodelijke kogel

Financiële planning 889

De Zuid-Afrikaanse verzekeraar Old Mutual heeft besloten niet uit te keren op de levensverzekering van een man die ongewild het dodelijke slachtoffer werd van een bendeoorlog. De man zou volgens Old Mutual hebben verzwegen dat hij aan diabetes leed. Na ophef over deze kwestie heeft de verzekeraar wel aangeven nogmaals naar de zaak te zullen kijken.

Zuid-Afrikaanse verzekeraar tilt zwaarder aan vermeende diabetes dan aan dodelijke kogel

De man, Bent Kruger (32), werd op 22 juni dodelijk getroffen toe hij per ongeluk midden in een schietpartij tussen twee bendes belandde op het moment dat hij zijn dochtertje bij de crèche afleverde in Atlantis, gelegen aan de westkust van Zuid-Afrika. Het drama voor zijn vrouw en drie dochters werd nog groter toen verzekeraar Old Mutual liet weten niet tot uitkering van de levensverzekering te zullen overgaan omdat Kruger zou hebben verzwegen dat hij aan diabetes leed.

Heel gebruikelijk advies

Volgens zijn weduwe was er geen sprake van diabetes. “Hij is doodgeschoten. Hij overleed niet door te hoge bloeddruk of diabetes”, zo stelt de vrouw tegenover Destiny.com. Haar man kreeg geen insuline of andere medicatie tegen diabetes. “Hij had geen diabetes. De dokter adviseerde hem om aan beweging te doen en wat af te vallen. We gingen wandelen en pasten zijn dieet aan, het ging gewoon om een heel gebruikelijk advies”, aldus zijn weduwe.

Dekking vervallen

De levensverzekering liep al twee jaar en kostte het echtpaar 600 rand, een kleine € 40, per maand. Wel kwam de dekking tijdelijk te vervallen toen het paar door financiële tegenwind de premie niet meer kon betalen. Een week voor de man het slachtoffer werd van bendegeweld was de premiebetaling hervat en de polis opnieuw geactiveerd.

Bestaande medische aandoening

Jaco Gouws legt namens Old Mutual omstandig uit dat er een verschil is tussen een gewone uitvaartverzekering en de levensverzekering die Kruger had en waarbij risico’s vooraf preciezer worden gewogen. “Toen we deze claim nader bekeken, bleek dat de heer Kruger een bestaande medische aandoening had die niet in de verzekeringsaanvraag stond. Deze informatie was belangrijk voor de risicoinschatting en zou de beslissing om dekking te bieden hebben beïnvloed. Het verzwijgen ondermijnt daarom de geldigheid van het contract.”

Spoedig en fair

Wel geeft Gouws aan dat, als onderdeel van het beoordelingsbeleid en mede ingegeven door de informatie die de weduwe verstrekte, de betrokken arts alsnog zal worden gevraagd om relevante medische gegevens over de gezondheidssituatie van Kruger aan te leveren. Hij benadrukt dat Old Mutual normaliter 99% van de claims op levensverzekeringen uitkeert en voornemens is om het dossier Kruger spoedig en fair af te handelen.

Reageer op dit artikel