nieuws

Zomerserie (18) – Reinier van der Heijden (HDN): ‘Het verbaast me dat veel distributiepartijen te koop staan’

Financiële planning 962

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Reinier van der Heijden nam in april het stokje over van Dorine van Basten als directeur van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Belangrijk aandachtspunt voor de branche wordt volgens hem de nieuwe privacywetgeving. “Wij brengen voor de gehele hypotheekketen in kaart wat dit voor welke partij betekent.”

Zomerserie (18) – Reinier van der Heijden (HDN): ‘Het verbaast me dat veel distributiepartijen te koop staan’

Wat hebben jullie bereikt in de eerste helft van het jaar, waar ben je trots op?
We hebben de nieuwe versie van de HDN-standaard voor hypotheken uitgerold (HDN 17 deel 1) en ik ben trots op de inrichting van onze kernorganisatie. We zijn bovendien verhuisd van Amsterdam naar Utrecht, er is een nieuwe directie aangesteld en we hebben intensieve en interessante gesprekken gevoerd met de markt over wat goed gaat, wat nog beter kan en waar de accenten gelegd kunnen worden.”

Waar ben je privé trots op?
“Dat wij als gezin zo langzamerhand in staat zijn om ons bootje zonder al te veel averij de haven in en uit te varen. En verder dat wij van elkaar genieten en er voor elkaar zijn.”

Wat was het meest memorabele nieuws in de branche tijdens de eerste helft van het jaar?
“Als relatieve nieuwkomer in de hypothekenmarkt ben ik wel verbaasd over het feit dat er veel distributiepartijen te koop staan. Het lijkt mij dat het te koop zetten van zulke ketens op eenzelfde moment de prijs onder druk zet. Ik ben dan ook benieuwd naar de ratio er achter.”

Hoe hebben jullie je voorbereid op de tweede helft?
“Vanuit HDN werken wij met name projectmatig. De projecten voor de tweede helft van 2017 staan dus al ingepland. We zijn al bezig om het jaarplan 2018 op te stellen, dat wij in de ALV van september zullen presenteren.”

Waar ga je tijdens de zomervakantie beslist niet aan denken, iets dat aan je werk gerelateerd is?
“Vakantie geeft mij de mogelijkheid wat meer afstand te nemen. Daarom vind ik het juist heerlijk om van buitenaf na te denken over werkgerelateerde zaken. Dat geeft een andere blik en is daarmee waardevol. Naast een goed gesprek, avonturen beleven met het gezin en een goed boek natuurlijk!”

Voor het eerst gratis roamen in de EU: fijn, kan ik lekker doorwerken aan het strand, of: so what, mijn apparaten staan de hele vakantie in de vliegtuigmodus?
“Ik volg mijn mail dagelijks, maar zorg ervoor dat ik op vakanties minder snel reageer dan men normaal van mij gewend is. Ook ben ik eigenlijk altijd wel bereikbaar of bel ik terug indien noodzakelijk.”

Wat zijn je verwachtingen voor de branche, wat worden de komende maanden de issues?
“We zien dat de hypotheekaanvragen blijven doorgaan. Dat gaat natuurlijk een keer minder worden. Of de rente stijgt of de woningvoorraad raakt op. De uitdaging voor partijen die dicht bij de consument staan, is op welke wijze zij hun beheer inrichten. Sluit het product dat toen is geadviseerd nu nog aan en hoe voer ik efficiënt wijzigingen door? Daar spelen wij als HDN op in met bijvoorbeeld het mutatiebericht. Daarmee faciliteren we het proces rondom het aanpassen van hypotheken van bestaande klanten. Ook het informatiebericht waarmee de adviseur de actuele gegevens van zijn klant kan ophalen is hierin erg belangrijk.”

Welke strategie gaan jullie in de tweede helft van het jaar volgen?
“Wij blijven zoeken naar efficiency voor adviseurs en geldverstrekkers. Belangrijk aandachtspunt kan de AVG worden, de Algemene verordening gegevensbescherming, de nieuwe privacywetgeving die per mei 2018 van kracht wordt. Wij brengen nu voor de gehele hypotheekketen in kaart wat dit voor welke partij betekent. Waar liggen de ‘moetjes’ en waar liggen de kansen om als sector op in te springen? Vervolgens moet iedereen, zo verwacht ik, fors aan de bak om voor mei volgend jaar de zaken ingeregeld te hebben.”

Wat hoop je dat HDN bereikt in de tweede helft?
“Wij zijn momenteel bezig met het project HANDIG! waarbij wij de SV-verklaring van het UWV gedigitaliseerd voor alle geldverstrekkers en intermediairs proberen te implementeren. Dat is met name een andere werkwijze en niet zo zeer een technisch avontuur. Ik hoop dat wij met de gehele keten in staat zijn deze nieuwe werkwijze te adopteren.”

Tot slot: heb je persoonlijke doelstellingen voor de rest van het jaar, werk of privé?
“Persoonlijk wil ik de Dam tot Damloop uitlopen zonder blessures in de voorbereiding of tijdens het evenement zelf. Werkgerelateerd gaan we een aanzet maken om HDN een meer ondernemende uitstraling te laten krijgen. Dat betekent handen uit de mouwen en aanpakken maar.”

Lees ook eerdere afleveringen van de zomerserie.

Reageer op dit artikel