nieuws

Veroudering heeft een bovengrens

Financiële planning 1223

Levensverzekeraars lijken bij het berekenen van het langlevenrisico één zorg minder te hebben. Welliswaar we worden gemiddeld steeds ouder, maar het surplus aan extra levensjaren heeft wel een bovengrens. Uit nog niet gepubliceerd onderzoek blijkt dat de alleroudsten de laatste 30 jaar gemiddeld niet ouder zijn geworden.

Veroudering heeft een bovengrens

De statistici Jesson Einmahl BSc en prof. dr. John Einmahl (beiden Universiteit van Tilburg) en emeritus hoogleraar Laurens de Haan (Erasmus Universiteit) onderzochten data van 75.000 Nederlanders die de laatste 30 jaar zijn overleden op een leeftijd van minstens 94 jaar. Uit de data trekken de statistici de conclusie dat mensen gemiddeld steeds ouder, maar dat dit niet geldt voor de alleroudsten onder ons.

Aantal 95-plussers

De statistici ontdekten met behulp van de zogenaamde extreme-waardentheorie dat er duidelijk een bovengrens is aan de maximumleeftijd waarop mensen overlijden. Voor vrouwen wordt die geschat op 115.7 jaar en voor mannen 114.1. Deze leeftijd neemt niet toe in de onderzochte periode van 1986 tot 2015, ondanks dat het aantal mensen dat een leeftijd van 95 bereikt bijna is verdrievoudigd. De zojuist genoemde maximale leeftijden zijn schattingen; de werkelijke waarden kunnen wat (naar boven) afwijken, tot iets boven de 120 jaar.

Financiële en verzekeringswereld

Extreme-waardentheorie is een deelgebied van de statistiek dat vragen over extreme gebeurtenissen (die per definitie niet veel voorkomen) beantwoordt aan de hand van informatie over minder extreme gebeurtenissen. De theorie wordt veel toegepast binnen de financiële en verzekeringswereld, om risico’s in te schatten van extreme schades als gevolg van bijvoorbeeld stormen, aardbevingen en dijkdoorbraken.

Toch een bovengrens

In 2016 verscheen een artikel van Amerikaanse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature waarin zij stelden dat de alleroudsten ter wereld sinds 1995 niet meer ouder worden. Maar volgens veel wetenschappers was dat onderzoek gebaseerd op gebrekkige statistiek. Het huidige onderzoek laat zien dat er toch een bovengrens aan de maximumleeftijd in zicht is.

Reageer op dit artikel