nieuws

Starters stuwen marktaandeel verzekeraars in hypotheekmarkt

Financiële planning 998

Verzekeraars hebben in het tweede kwartaal van 2017 bijna 3% meer marktaandeel veroverd van de Nederlandse hypotheekmarkt ten opzichte van een kwartaal geleden. Dit wordt met name veroorzaakt doordat starters voor het afsluiten van hun hypotheek naar verzekeraars stappen. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het tweede kwartaal van 2017.

Starters stuwen marktaandeel verzekeraars in hypotheekmarkt

Verzekeraars winnen met een aandeel van ruim 14% terrein op de hypotheekmarkt. De toegenomen vraag is ten koste gegaan van het marktaandeel van de grootbanken. Het gezamenlijke marktaandeel van ABN Amro, ING en Rabobank is het afgelopen kwartaal met ruim 2 procentpunt gedaald naar 50%.

Verzekeraars wisten in het tweede kwartaal van 2017 ruim 5% meer marktaandeel bij starters te behalen dan in het eerste kwartaal. IG&H schrijft dit toe aan langlopende rentes die over het algemeen lager zijn bij verzekeraars, waardoor klanten meer kunnen lenen. Dit maakt verzekeraars interessant voor starters.

Banken verliezen bij starters en doorstromers

Het marktaandeel van de banken bij starters daalde het afgelopen kwartaal met 5% naar 55%. Ook onder de doorstromers hebben de banken aandeel verloren. Ten opzichte van een kwartaal geleden daalden de cijfers met 4% en hebben banken nog zo’n 60% marktaandeel in handen.

Omzet groeit harder dan volume

De totale hypotheekomzet bedroeg het tweede kwartaal van 2017 €23,7 miljard euro. Deze kwartaalomzet is voor 57% afkomstig van doorstromers, voor 24% van starters en voor 19% van oversluiters. Ten opzichte van een jaar eerder laten alle typen huizenkopers een groei zien in zowel omzet als aantallen. Volgens IG&H groeit vooral de doorstromersmarkt hard.

“Opvallend is dat bij alle typen de omzet harder groeit dan de aantallen, wat wordt verklaard door de sterke stijging van de gemiddelde hypotheeksom voor de hele markt”, aldus  Smit. Het totale hypotheekvolume van starters steeg met 11% naar €5,7 miljard, het totale hypotheekvolume van doorstromers kwam uit op €13,4 miljard, een stijging van bijna 35% ten opzichte van een jaar geleden. De oversluiters zijn dit jaar goed voor €4,6 miljard euro.

Reageer op dit artikel