nieuws

Scildon-moeder Chesnara aast op nieuwe koopjes in Nederland

Financiële planning 1251

Chesnara, het Britse moederbedrijf van Scildon, heeft een sterk eerste halfjaar van 2017 achter de rug. De groep zag zowel de omzet als de winst forse toenemen en dankt dit voor een belangrijk deel aan de overname van Legal & General Nederland (nu Scildon). Chesnara stelt zich nadrukkelijk kandidaat voor nieuwe overnames in het Nederlandse verzekeringslandschap.

Scildon-moeder Chesnara aast op nieuwe koopjes  in Nederland

Chesnara boekte in het eerste halfjaar van 2017 een omzet van 91 mln GBP in verzekeringspremie tegenover 55 mln in dezelfde periode vorig jaar. Ook inkomsten uit fees en commissies maakten een sprong, van bijna 35 mln GBP naar bijna 52 mln. Het resulteert in een nettowinst van bijna 47 mln GBP over het eerste halfjaar van 2017, een enorme sprong ten opzichte van het bescheiden winstje dat Chesnara over de zelfde periode vorig jaar boekte.

Beter beleggingsklimaat

De Britse opkoper van verzekeringsportefeuilles correspondeert met grote tevredenheid een groeiende economische waarde richting de investeerders. De economische waarde (toekomstige inkomstenstromen) van activiteiten in thuisland Engeland, Zweden en Nederland groeide naar 700 mln GBP, waar dit medio 2016 nog 602 mln bedroeg. De grootste bijdrage hieraan wordt geleverd door Scildon (65 mln), maar het bedrijf profiteerde ook van het betere beleggingsklimaat.

Nieuwe overnames

Roddy Watt stelt namens Chesnara in een toelichting op de cijfers dat het bedrijf klaar is voor nieuwe overnames in de Nederlandse markt. Daarbij richt Chesnara zich zowel op closed book portefeuilles zoals de voormalige DSB Bank Verzekeringen die zijn ondergebracht bij Waard Verzekeringen als op bedrijven als Scildon die nieuwe polissen aan de man brengen.

Closed book

“We zijn agnostisch als het gaat om een eventuele voorkeur voor closed book of new business”, aldus Watt. “Het draait om de waarde die het toevoegt voor onze aandeelhouders en hun lange termijn doelstellingen. Daarbij richten we ons alleen op activiteiten in leven en pensioen, maar we richten ons nadrukkelijk niet alleen op kleine partijen.”

Bereidheid om te beleggen

Specifiek voor Scildon verwacht Chesnara door kleine verbeteringen het resultaat nog verder te verbeteren. De verbeteringen, ook in de communicatie met consumenten, kunnen er toe leiden dat consumenten in de huidige lage renteomgeving weer bereid zijn om te beleggen. Watt: “Het is niet aan ons om consumenten in de richting van de beleggen te duwen. Maar in samenwerking het intermediair kunnen we alternatieven voor sparen nu wel beter voor het voetlicht brengen.”

Conform MiFID II

Hij verwacht niet dat de uitwerking van MiFID II veel impact heeft op Scildon en adviseurs waarmee de Hilversumse levensverzekaars samenwerkt. “De veranderingen zullen hoofdzakelijk merkbaar zijn in de documentatie, maar verder zullen Scildon en haar adviseurs al lang conform Mifid II werken.”

Lees hier het interview met Chesnara-topman John Deane: ‘Wij doen niet aan sexy’.

Reageer op dit artikel