nieuws

Rabo: ‘Regionale prijsverschillen woningmarkt worden alleen nog maar groter’

Financiële planning 1724

De regionale verschillen op de Nederlandse koopwoningmarkt zijn groter dan ooit en zullen de komende jaren alleen nog maar groter worden. Dat stellen economen van de Rabobank in hun Kwartaalbericht Woningmarkt. In elke provincie steeg het aantal woningtransacties, maar in de grote steden gaat dat niet meer zo hard omdat het aantal te koop staande huizen op lijkt te raken.

Rabo: ‘Regionale prijsverschillen woningmarkt worden alleen nog maar groter’

De landelijke huizenprijs bereikt begin 2018 zijn vorige piek van eind 2008, verwacht de Rabobank. Het prijsherstel buiten de Randstad kan echter nog tot na 2019 duren. In de eerste helft van 2017 is de huizenprijsgroei fors versneld. Voor 2017 als geheel verwachten economen van de bank een prijsstijging van 7,6%. Voor 2018 voorzien ze een iets lagere stijging, van 7,0%. “Dit komt door de licht stijgende rentes en de slechtere betaalbaarheid van koopwoningen”, aldus woningmarkteconoom Christian Lennartz.

Stagnatie in tweede helft 2017

Na een recordaantal verkopen van circa 115.000 woningen in de eerste helft van het jaar verwacht de Rabobank een stagnatie van het aantal transacties voor de rest van het jaar ten opzichte van de tweede helft van 2016. Lennartz: “Dit is vooral te verklaren door het fors dalende aanbod te koop staande woningen in de Randstad en de grotere steden daarbuiten. Uiteindelijk zullen er in het hele jaar 240.000 woningen van eigenaar wisselen.”

In Amsterdam en de stad Utrecht is het aantal transacties al gedaald en de groei in de provincies Noord-Holland en Utrecht steekt schril af tegen de rest van het land. Flevoland noteerde het afgelopen kwartaal met 31% de grootste groei. Ook in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Overijssel werden relatief gezien veel meer woningen verkocht.

Uitwijken naar Almere

De stijging van de huizenprijzen verschilt ook sterk over het hele land. In Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland liggen de prijsstijgingen al jaren fors boven het landelijk gemiddelde. In de provincies Overijssel, Drenthe, Limburg en vooral Zeeland is de prijsontwikkeling veel gematigder. Rabobank noemt het opvallend dat Flevoland zich voegt tussen de provincies met de hoogste prijsstijgingen. “Dit kan een signaal zijn dat de prijzen in de noordvleugel van de Randstad voor steeds meer mensen te gortig worden, of dat ze er simpelweg geen huis kunnen vinden, en daarom uitwijken naar onder meer Almere”, schrijft de bank in het kwartaalbericht.

‘Bubbels blazen’

De gemiddelde loan-to-value (LTV) in de grote steden is afgenomen en ligt inmiddels lager dan in de rest van het land. De grootste prijsstijgingen zijn dan ook te verklaren door andere factoren dan ruimere kredietverlening, menen de Rabo-economen. Ze noemen het economisch herstel, het hoge vertrouwen in de woningmarkt en de economie, de relatief goede betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen en de groter wordende mismatch tussen het aantal huishoudens en de woningvoorraad.

“Toch denken wij dat op lokaal/regionaal niveau de kans op bubbelvorming is gestegen”, schrijven ze. “Niet door ruimere kredietverlening, maar door de sterk gestegen inbreng van eigen geld. Kopers gebruiken eigen vermogen en schenkingen daarbij vaak niet om schuldposities laag te houden maar voor het kopen van een huis ver boven de vraagprijs. Hierdoor lopen ze in principe op verdere prijsstijgingen vooruit – naar ons inzicht een belangrijk teken van het ‘blazen’ van bubbels.”

Reageer op dit artikel