nieuws

NVB: ‘Deskundig advies nodig bij complexe wijziging hypotheek’

Financiële planning 856

“Bij complexe wijzigingen met grote financiële gevolgen is deskundig, persoonlijk advies gewenst en noodzakelijk.” Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een reactie op kritiek van de Consumentenbond dat banken hypotheekklanten als melkkoe gebruiken.

NVB: ‘Deskundig advies nodig bij complexe wijziging hypotheek’

Dat met advies over het aanpassen van een hypotheek kosten gemoeid zijn, noemen de banken vanzelfsprekend. Dat geldt zowel bij banken als bij tussenpersonen. Volgens de NVB zijn banken hier transparant over en zorgt concurrentie voor scherpe prijzen. Die kunnen afhankelijk van de soort dienstverlening per aanbieder verschillen. De NVB zegt niet over de totstandkoming van die prijzen te gaan.

Melkkoe

Gisteren uitte de Consumentenbond kritiek op de banken. De bond verwijt de instellingen hoge kosten in rekening te brengen als een hypotheek moet worden aangepast. Klanten met een hypotheek zouden een melkkoe zijn, stelde directeur Bart Combée. Door het probleem aan te kaarten bij de toezichthouders en de politiek hoopt hij te bewerkstelligen dat banken hun tarieven verlagen.

De NVB krijgt bijval van branchevereniging Adfiz. In De Telegraaf laat directeur Enno Wiertsema vandaag optekenen dat de conclusie van de Consumentenbond dat banken te vaak advies verplichten te kort door de bocht is. Consumenten doen er volgens hem ook voor kleine wijzigingen in hun hypotheek goed aan een adviseur te raadplegen. “Ik ken niet veel aanpassingen aan hypotheken die zo eenvoudig zijn dat een consument het zelf af kan”, aldus de Adfiz-directeur in de krant.

Reageer op dit artikel