nieuws

ING spijkert hypotheekadviseurs bij over aankoop appartement

Financiële planning 1827

Volgens ING is er veel onbekendheid over de specifieke aspecten die gelden bij de aankoop van een appartement. De geldverstrekker komt met masterclasses voor adviseurs en een brochure voor hun klanten.

ING spijkert hypotheekadviseurs bij over aankoop appartement

Kopers van een appartement krijgen met meer en andere eisen te maken dan kopers van een eengezinswoning. Naast het exclusieve woonrecht op een gedeelte van het pand, wordt de appartementseigenaar ook mede-eigenaar van het totale pand. Hierdoor wordt de koper ook financieel medeverantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten.

Flinke financiële gevolgen

Hidde Coebergh, directeur Zakelijk advies en Wonen van ING: “Wat vaak onvoldoende onderkend wordt, is dat de Vereniging van Eigenaren via de splitsingsakte en reglementen vergaande beperkingen kan hebben gesteld aan het gebruik van het appartement. De algemene ledenvergadering kan ook nieuwe beperkingen aanbrengen indien door bepaald gebruik de overige bewoners te veel overlast hebben. Een relatief nieuwe ontwikkeling is bijvoorbeeld dat VvE’s tijdelijke verhuur via Airbnb verbieden. Ook beperkingen in het houden van huisdieren komen regelmatig voor. We zien dat veel consumenten zich onvoldoende bewust zijn van deze mogelijke beperkingen”. Ook komt het regelmatig voor dat de reservefondsen van VvE’s over onvoldoende reserves beschikken, aldus ING. “Bij groot onderhoud kan dit betekenen dat de kosten in één keer over alle appartementseigenaren worden omgeslagen. Heb je als eigenaar hier geen rekening mee gehouden, dan kan dat flinke financiële gevolgen hebben.”

ING heeft samen met Bureau DFO een informatiebrochure en masterclasses ontwikkeld om zowel adviseur als consument bij te spijkeren.

Reageer op dit artikel