nieuws

Hypotheekportefeuille NIBC blijft groeien

Financiële planning 653

In het eerste halfjaar van 2017 zag NIBC de hypotheekportefeuille net boven de €9 miljard uitkomen. Dat is in zes maanden tijd een groei van 2,8%. De nieuwe hypotheken met 30 jaar vaste rente zijn goed voor €300 miljoen. De bank, die een beursgang onderzoekt, boekte een nettowinst van €87 miljoen, bijna het dubbele van het eerste halfjaar van 2016 (€44 miljoen).

Hypotheekportefeuille NIBC blijft groeien

De hypotheekportefeuille van NIBC groeit al drie jaar op rij, van €8,06 miljard in 2014, naar €9,08 miljard in het eerste halfjaar van 2017. Afgelopen juli nam de bank bovendien een hypotheekportefeuille over van nog eens €220 miljoen euro. De groei van het aantal hypotheken vindt volledig in Nederland plaats. De Duitse portefeuille verkleinde van €167 miljoen naar in 2014 naar €67 miljoen nu.

30 jaar rentevast

NIBC Direct begon eind 2016 met het aanbieden van NHG-hypotheken waarbij de rente 30 jaar vastgezet kan worden. Die rentevaste periode is alleen beschikbaar voor eerste hypotheken onder NHG. In het eerste halfjaar is de omvang van deze deelportefeuille €300 miljoen, meldt de bank.

Beursgang

CEO Paulus de Wit verwacht in de tweede helft van het jaar een verdere groei van het resultaat. Over de eerste helft van 2017 was het rendement op eigen vermogen gestegen naar 8,9%. Hij heeft de doelstelling voor de rest van het jaar verhoogd naar minimaal 10%.

Tegen persbureau ANP bevestigde De Wit bovendien dat de bank een beursgang onderzoekt. De topman zegt bezig te zijn met een strategische oriëntatie. Een beursgang is niet de enige mogelijkheid die wordt bekeken. “We kijken naar alle opties: een beursgang, niets doen, een overname doen, een verkoop van de bank. Dat willen we grondig doen en in alle rust. Dit soort processen moet je niet overhaasten.”

Reageer op dit artikel