nieuws

Centraal Beheer ziet brood in 30% starters die geen hypotheekadviseur willen

Financiële planning 4134

Bijna een derde van de starters op de huizenmarkt overweegt zelfstandig online zijn hypotheek af te sluiten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 300 starters in opdracht van Centraal Beheer. De verzekeraar start een online leeromgeving waar de aspirant huizenkopers hun hypotheekkennis kunnen vergroten en gelijk de verplichte kennis- en ervaringstoets voor execution only kunnen afleggen.

Centraal Beheer ziet brood in 30% starters die geen hypotheekadviseur willen

“Deze uitkomst is opvallend, omdat op dit moment slechts 3 procent van de starters daadwerkelijk zelf zijn hypotheek online afsluit”, zegt Angela Eijlander, manager Hypotheken Centraal Beheer. Afsluitkosten en rente blijken in het onderzoek de doorslaggevende factoren om zelfstandig online af te sluiten. “Uit het onderzoek blijkt ook dat 60% van de starters vindt dat hij onvoldoende hypotheekkennis heeft. Er zit dus een flink gat tussen de benodigde kennis en de ambitie van de doelgroep om zelf een hypotheek af te sluiten.”

Kennis- en ervaringstoets

Om daarin te voorzien heeft Centraal Beheer de Hypotheek Academie opgericht, een online leeromgeving op de site van de verzekeraar waar starters zich vrijblijvend kunnen voorbereiden op het afsluiten van een hypotheek. De leeromgeving biedt informatie over hypotheekvormen, belastingen en financiële zaken. De consument kan opgedane kennis bovendien toetsen. En als hij slaagt, hoeft hij de kennis- en ervaringstoets bij Centraal Beheer niet te doen. Deze is verplicht voor mensen die zelf online een hypotheek willen afsluiten.

Betere gesprekspartner

Eijlander stelt dat de online leeromgeving ook handig is voor consumenten die wel kiezen voor een adviseur. “Vragen van de adviseur kunnen dan beter worden beantwoord. De klant is zo een betere gesprekspartner voor de adviseur. Hierdoor kan de adviseur veel sneller starten met het bespreken van het maatwerk met zijn klant.”

Reageer op dit artikel