nieuws

‘Aflosverplichting moet beperkt tot 50% van oorspronkelijke schuld’

Financiële planning 2758

Een nieuw kabinet moet de verplichte aflossing van hypotheken begrenzen tot de helft van de oorspronkelijke schuld. Daarvoor pleit onafhankelijk financieel planner Paul van der Kwast in een blog op de website Business Insider. Komt die beperking er niet dan ontstaan er grote financiële problemen voor gepensioneerden met een afgeloste hypotheek maar een klein pensioeninkomen.

‘Aflosverplichting moet beperkt tot 50% van oorspronkelijke schuld’

Volgens Van der Kwast schaadt het volledig aflossen van hypotheken de economie. Hij noemt het een groot probleem dat veel gepensioneerden wel vermogen hebben, maar daar niet bij kunnen omdat dat in hun huis zit. Met een ruim pensioen zorgt dat niet voor moeilijkheden, schrijft hij op Business Insider. “Maar veel gepensioneerden hebben geen of een karig pensioen (naast de AOW) en ook geen behoefte om flink na te laten, maar wel een (grotendeels) afgelost huis. Die hebben dus een probleem.”

Opeethypotheek

Een opeethypotheek waarbij je geld leent op basis van de overwaarde van je huis biedt volgens Van der Kwast geen oplossing. Vanwege het strenge toezicht sinds de huizencrisis bieden nog maar twee partijen die aan, schrijft de financieel planner. Dat zijn Rabobank en Florius. Maar de meeste gepensioneerden komen er niet voor in aanmerking, omdat de geldverstrekkers alleen zo’n opeethypotheek bieden aan leners met “een respectabele leeftijd”.

Een krediethypotheek, die door meer banken wordt aangeboden, is volgens Van der Kwast geen oplossing. “Je krijgt er alleen eentje als je inkomen hoog genoeg is. En dat is nu juist het probleem bij vermogende gepensioneerden met een klein pensioen: die hebben een laag inkomen.”

Renteaftrek versneld afbouwen

Van der Kwast voorziet dat het probleem alleen maar toeneemt. Jonge huizenkopers zijn verplicht hun huis volledig af te lossen als ze gebruik willen maken van renteaftrek. Oplossing is volgens hem het begrenzen van de aflosverplichting tot 50% van de oorspronkelijke schuld. “Dan is er vrijwel geen risico meer dat huizen ‘onder water’ komen te staan. Maar dan kunnen de bewoners wel zelf bepalen of ze hun geld gebruiken om de lening volledig af te lossen of dat ze de overwaarde inzetten om hun leven te veraangenamen.”

Dat de toch al ‘hete’ huizenmarkt hier wellicht verder van oververhit raakt, wil Van der Kwast opvangen door de hypotheekrenteaftrek versneld terug te brengen, in ruil voor lagere belastingtarieven. Zo stimuleer je bovendien de economie, aldus zijn pleidooi.

Reageer op dit artikel