nieuws

Addertjes onder het gras bij koop appartement in gemengd gebouw

Financiële planning 1807

Waar huurders en eigenaar-bewoners samen in één appartementencomplex wonen, kunnen belangen botsen. Besluiten van een VvE kunnen toegestaan zijn binnen het appartementsrecht, maar in conflict met het huurrecht. Zo kan een spagaat ontstaan. Bijvoorbeeld bij het ophangen van een airco of het nemen van energiebesparende maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapper Mechteld van der Vleuten die hier morgen op promoveert aan de Open Universiteit.

Addertjes onder het gras bij koop appartement in gemengd gebouw

Een airco of zonwering aanbrengen aan een huurwoning kan meestal volgens het huurcontract, vaak is enkel toestemming vragen van de eigenaar voldoende. Maar een Vereniging van Eigenaren (VvE) in een appartementencomplex kan hebben afgesproken dat er niets aan de gevel wordt opgehangen. Zie hier: de verhuurder komt in een spagaat. Hetzelfde gebeurt als de VvE beslist het buitenschilderwerk aan te pakken. Voor een verhuurder betekent dit een renovatie waarvoor hij toestemming moet hebben van de huurders.

Overmacht van corporatie

Niet alleen huurders en hun verhuurder, ook eigenaar-bewoners kunnen in de knel komen in een gemengd gebouw, zegt onderzoeker Mechteld van der Vleuten. “Als een eigenaar-verhuurder veel appartementen heeft en daardoor een grote stem in de VvE, kunnen de andere bewoners met een koopappartement denken dat het geen zin heeft om naar een VvE-vergadering te gaan.”

Hun belangen kunnen behoorlijk uiteenlopen. “Als de eigenaar-verhuurder een woningcorporatie is, heeft die zich gecommitteerd aan een energieconvenant”, geeft de wetenschapper als voorbeeld. “Maar particuliere eigenaren willen hun spaargeld misschien wel aan iets anders uitgeven dan aan energiebesparende maatregelen.”

Ongelijke spelregels

Er zijn ongelijke spelregels voor huurders en eigenaren in één woongebouw, stelt Van der Vleuten in haar proefschrift. “Huurders zijn geen eigenaars en hebben in principe geen toegang tot de vergaderingen van de VvE. Toch hebben genomen beslissingen ook betrekking op de situatie van de huurders. Ook kunnen eigenaars door besluiten van de VvE gedwongen worden tot bepaalde handelingen die toegestaan zijn onder het appartementsrecht, maar waarbij zij dan in conflict raken met de regels van het huurrecht.”

Concessies aan huurrecht

Van der Vleuten promoveert vrijdag op dit onderzoek aan de Open Universiteit. Een aanzet tot een oplossing biedt ze in haar proefschrift ook. “Mijn aanbeveling is om de besluitvorming gelijker te trekken. Zorg dat alle bewoners zich aan dezelfde regels moeten houden, maar regel dan ook dat huurders kunnen meepraten in een VvE. Dat betekent wel dat huurders in sommige gevallen een concessie moeten doen aan hun rechten uit het huurrecht.”

Reageer op dit artikel