nieuws

Vrijheid bankiers op de schop: omstreden rentetarief Libor verdwijnt per 2021

Financiële planning 892

Het omstreden rentetarief Libor, dat banken onderling gebruiken om elkaar geld te lenen, wordt in 2021 vervangen. De Britse toezichthouder FCA wil tegen die tijd een betrouwbaarder systeem introduceren.

Vrijheid bankiers op de schop: omstreden rentetarief Libor verdwijnt per 2021

Een paar jaar geleden speelde een omvangrijk fraudeschandaal rondom Libor, voluit ‘London interbank offered rate’, en het vergelijkbare Euribor. Bankiers hadden de rentetarieven gemanipuleerd. Ook Rabobank was bij de affaire betrokken die dat heeft moeten bekopen met honderden miljoenen euro’s aan boetes. In totaal werd voor zo’n 9 miljard aan boetes uitgedeeld en werden meerdere bankiers veroordeeld. Volgens FCA-topman Andrew Bailey is het tarief niet houdbaar vanwege het gebrek aan transparante gegevens. Libor vormt de basis voor zo’n 300 biljoen euro aan financiële producten. “We kunnen de overgang naar een tarief op basis van transactiegegevens niet voltooien als de markten ondertussen gebruik blijven maken van Libor in zijn huidige vorm,” aldus Bailey.

Libor-rente

De Libor-rente is een basisrente voor vijf verschillende valuta, waaronder de dollar en de euro, die op iedere werkdag om 11 uur ’s ochtends wordt vastgesteld. De rente is een gemiddelde van de rentes waartegen twintig betrokken banken bij elkaar kunnen lenen. Bij het doorgeven van deze informatie hebben bankiers veel vrijheid. Dat heeft in het verleden geleid tot manipulatie en miljardenboetes voor betrokken banken, waaronder Rabobank.

Hybridemodel

In mei werd besloten dat de Euribor voorlopig niet op de schop wordt genomen. Een voorstel daartoe werd afgewezen door het Europese instituut (EMMI) dat daarover gaat. Een proef met het vaststellen van Euribor op basis van echte transactiegegevens viel volgens beleidsmakers tegen. Er wordt nog gekeken naar een hybridemodel.

Reageer op dit artikel