nieuws

‘Voor goed hypotheekadvies moet je meer dan 500 vragen stellen’

Financiële planning 916

Zeven op de tien hypotheekadviezen die voor het hoogtepunt van de crisis in 2008 werden uitgebracht, voldoen niet aan de wettelijke regels. En voor hypotheken van na die tijd, is advocaat Rik Sieben niet veel optimistischer. “Als ik zie hoeveel advies alleen via internet loopt of dat er een hypotheek binnen een week wordt beloofd, houd ik mijn hart vast. In een goed hypotheekadvies zit gewoon veel werk.”

‘Voor goed hypotheekadvies moet je meer dan 500 vragen stellen’
foto: sterk-water.com

Dat 70% van de hypotheekadviezen van voor de crisis niet zou kloppen, baseert advocaat Sieben van Lamers Tielemans Advocaten en Hypotheektoets.com uit Son en Breugel op rapporten van de AFM én op ervaringen die hij heeft uit de eigen praktijk. Sieben richtte met zijn kantoorgenoten in 2016 Hypotheektoets.com op. Huiseigenaren kunnen daar checken of hun hypotheek aan alle wettelijke regels voldoet. Vervolgens kunnen ze met ondersteuning van Sieben in gesprek met bank of hypotheekadviseur om tot een oplossing te komen.

Bizarre verhalen

“Bij 9 van de 10 mensen die op onze site de toets doen, is iets aan de hand met de hypotheek”, vertelt Sieben. Hij zegt de meest bizarre verhalen te horen in zijn praktijk. Van mensen die na scheiding met een restschuld zitten van 4 ton tot huizenkopers die tot 40 keer hun inkomen konden financieren voor een hypotheek.

Vooral in de periode 1999 tot 2008 is er veel misgegaan volgens de advocaat. Het waren de hoogtijdagen van de huizenmarkt en banken zochten naar allerlei nieuwe constructies voor hypotheken.. “Met name op het gebied van de bijzondere zorgplicht van banken zijn veel fouten gemaakt bij de hypothecaire financiering. Klanten zijn onvoldoende geïnformeerd, hebben onvolledig advies gekregen en er is onvoldoende duidelijk gemaakt welke risico’s ze lopen.”

Bijzondere zorgplicht voor 2003

Normen die overkreditering van consumenten moesten voorkomen, werden pas in 2006 vastgelegd in de Wft. Vorige maand deed de Hoge Raad echter een “heel belangrijke uitspraak”, vindt Sieben. De normen waren in de periode 1999-2003 al in ontwikkeling en omdat banken een bijzondere maatschappelijke positie hebben, moesten ze volgens de Hoge Raad al wel rekening houden met die zorgplicht.

Het is een uitspraak met belangrijke gevolgen, ook voor de huidige adviespraktijk, vertelt Sieben. Op am:hypotheken bespreekt hij met hypotheekadviseurs waar ze in het bijzonder op moeten letten. Een tipje van de sluier: “Een dienstverlener moet kunnen aantonen dat hij heeft uitgelegd welke risico’s de klant loopt bij bijvoorbeeld ontslag, scheiding of overlijden, en dat die klant de uitleg ook heeft begrepen. We zien nog steeds adviezen waarbij dit niet goed is gebeurd.”

Hardleers

Sieben is bang dat de “bizarre verhalen” die hij hoort, niet beperkt zijn gebleven tot hypotheken die tussen 2000 en 2008 zijn afgesloten. Sterker, hij denkt dat het risicovolle gedrag van banken weer aan het terugkeren is. “Hypotheken worden weer volop doorverkocht in risicovolle pakketten. We zijn behoorlijk hardleers.”

Hij wijt het aan de hoge concurrentie en het steeds verder willen verlagen van de kosten. “Als ik zie dat sommige adviezen alleen nog via internet worden gegeven of dat aanbieders een hypotheek binnen een week beloven, dan houd ik mijn hart vast. Je moet zo veel dingen checken. Om aan alle wettelijke eisen te kunnen voldoen moet je meer dan 500 vragen stellen. Een goed hypotheekadvies is echt veel werk. Daar is in het verleden veel misgegaan.”

Vast in hypotheek

Met Hypotheektoets.com heeft hij als doel mensen te informeren hoe ze met hun hypotheekadviseur het gesprek aan kunnen knopen over de risico’s in hun hypotheek. Hij merkt dat in de meeste gevallen samen naar een oplossing wordt gezocht. Niet alleen is dat goed voor de financiële situatie van de klant, ook de woningmarkt heeft daar baat bij, meent Sieben. “Als we risico’s in huidige hypotheken wegnemen, komt de huizenmarkt verder op gang. Mensen zitten namelijk niet vast in hun woning, ze zitten vast in hun hypotheek.”

Rik Sieben geeft op 21 september op am:hypotheken tekst en uitleg over wat de uitspraak van de Hoge Raad betekent voor de adviespraktijk. Erbij zijn? Klik hier.

(foto: sterk-water.com)

Reageer op dit artikel