nieuws

Toezichthouder derivaten AFM stapt over naar bank die ze verstrekte

Financiële planning 1350

Een opmerkelijke overstap in rentederivatenland. Als hoofd doorlopend toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleerde Tim Mortelmans de afgelopen jaren Nederlandse banken bij de afhandeling van de rentederivaten voor het mkb. Na de zomer gaat hij aan de slag bij de Rabobank, een van de zes banken die de gewraakte rentederivaten aan de man bracht.

Toezichthouder derivaten AFM stapt over naar bank die ze verstrekte

De overstap van Mortelmans werd deze week bekend nadat Follow the Money (FTM) erover publiceerde. De toezichthouder gaat bij Rabobank Utrecht aan de slag als Manager Compliance Retail Centers & Value Chains, meldt het onderzoeksplatform op basis van een interne mail. Tot afgelopen week controleerde hij juist de Rabobank in het derivatendossier. Die bank heeft, net als vijf andere banken, nog tot volgend jaar om MKB-klanten te compenseren.

Een woordvoerder van de Rabobank heeft aan FTM laten weten dat Mortelmans zich bij de bank niet direct met rentederivaten zal bezighouden. De AFM meldt dat de hij ook geen toegang meer heeft tot het derivatendossier bij de toezichthouder.

‘Blunder van de AFM’

Desondanks toont Pieter Lijesen van stichting Renteswapclaim zich kritisch over de carrièremove. Tegen FTM zegt hij dat deze overstap gedupeerde mkb’ers kan benadelen. Mortelmans beschikt over vertrouwelijke informatie die nu bij de bank terechtkomt, vreest hij. “Veel gedupeerden zullen hier niet blij mee zijn. Ik vind het een enorme blunder dat de AFM dit niet via een concurrentiebeding heeft weten te voorkomen”, aldus Lijesen in het artikel.

Reageer op dit artikel