nieuws

Spaarder nu spekkoper met 0,5% rente bij exotische bank

Financiële planning 1079

De Anadolubank, Argenta, Knab en MoneYou zijn nog het meest royaal richting klanten die willen sparen op een vrij opneembare spaarrekening. Deze vier banken bieden met 0,5% momenteel het hoogste rentepercentage in de markt, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView. De dalende rentetrend heeft zich in het tweede kwartaal van 2017 voortgezet.

Spaarder nu spekkoper met 0,5% rente bij exotische bank

Ten opzichte van de gemiddelde rente voor dagelijks opvraagbare spaarrekeningen aan het einde van het eerste kwartaal is het gemiddelde met 7% gedaald tot 0,35%. In vergelijking tot het gemiddelde aan het begin van 2017, betreft het een daling van 20%. De hoogste rente geldt momenteel bij RegioBank Eigen huis Sparen, te weten 0,65%. Bij dit product geldt echter een beperkende voorwaarde in de vorm van opnamekosten.

Industrieel conglomeraat

Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden bedraagt de hoogste rente op dit moment 0,50% (peildatum 1 juli 2017). Deze rente wordt door vier aanbieders aangeboden: Anadolubank, onderdeel van het Turkse industriële conglomeraat Habas Group, met haar Alfa Slimmer Sparen-rekening, Argenta (Argenta Internetspaarrekening), Knab (Flexibel Sparen) en MoneYou (MoneYou Spaarrekening Vrij opneembaar).

Daling aantal wijzigingen

Ondanks de daling van de gemiddelde spaarrente valt op dat de hoeveelheid rentewijzigingen in het tweede kwartaal van 2017 flink is geslonken.  Het aantal producten dat is gewijzigd in het tweede kwartaal is met een derde afgenomen tot 44 producten, het minste aantal productwijzigingen de afgelopen 3 jaar. Er waren in het tweede kwartaal slechts drie aanbieders die tot twee keer toe de rente hebben verlaagd. Vorig kwartaal werd de rente nog bij 11 aanbieders meer dan 1 keer verlaagd.

Stagnatie rente deposito’s

Bij de lange termijn deposito’s was in het tweede kwartaal een stagnatie in de rentetrend zichtbaar waar deze in het eerste kwartaal nog licht stijgend was. Aan het einde van het tweede kwartaal bedragen de gemiddelden voor de looptijden 1, 5 en 10 jaar respectievelijk 0,50%,0,80% en 1,08%. De hoogste rente voor deze drie looptijden zijn momenteel 1,10% voor 1 jaar bij een Bigbank Deposito van de gelijknamige Estse bank, 1.65% voor 5 jaar bij een Euro-Plus Deposito van de Turkse Yapi Kredi Bank en 2,00% voor 10 jaar (Bigbank Deposito).

Depositiogarantiestesel

Yapi Kredi en Anadolubank vallen onder het Nederlandse depositogarantiestesel dat spaargeld tot 100.000 euro garandeert. Bigbank en Argenta vallen respectievelijk onder de garantiestelsels van Estland en België die dezelfde limiet hanteren.

Reageer op dit artikel