nieuws

Rabobank: ‘Bancaire producten worden duurder door Basel-regels’

Financiële planning 989

De hogere kapitaaleisen die worden gesteld aan banken in de wijzigingen die het Basel Comité wil doorvoeren, zullen merkbare gevolgen hebben voor klanten van de bank. De prijs van bancaire producten zal stijgen, iets dat nu al te zien is bij hypotheken met een looptijd van hypotheken langer dan 20 jaar. Dat zegt Rabobank-CFO Bas Brouwers in Het Financieele Dagblad.

Rabobank: ‘Bancaire producten worden duurder door Basel-regels’

Het Basel Comité voor Bankentoezicht scherpte ruim een jaar geleden de normen aan voor kapitaalbuffers van banken. De waarde van woninghypotheken krijgen een hoger risicogewicht en dat raakt vooral Nederlandse banken, onder andere door de hypotheekrenteaftrek in ons land.

‘Oneerlijk en absurd’

Bas Brouwers, Chief Financial Officer bij de Rabobank, noemt in het FD de voorstellen van Basel “oneerlijk en absurd”. Volgens hem worden Nederlandse banken, met een laag risicoprofiel, gestraft door de strengere normen. Hij verwacht dat de regels Rabobank niet alleen raken in de hypotheekportefeuille maar ook bij agrifinanciering en projectfinanciering. Bij al die producten ligt de risico-inschatting van Basel hoger dan de eigen inschatting van de bank, aldus Brouwers.

Terugverdienen

Het zal onvermijdelijk leiden tot hogere prijzen, zegt de Rabo-CFO. Hij is verbaasd dat de politiek nog weinig aandacht voor dit probleem heeft. “De politiek ziet het maatschappelijke gevaar hiervan voor Europa blijkbaar nog niet genoeg in.

Brouwers verwacht dat de nieuwe Basel-regels pas in 2027 helemaal zijn in gevoerd. Om zich voor te bereiden op de hogere kapitaalbuffers, slankt Rabobank komende jaren de balans af. Hypotheken en bedrijfsleningen kunnen worden verkocht. Maar met het oog op de late inwerkingtreding van Basel vooral niet te snel, zegt Brouwers tegen het FD. “Waarom zou je kernactiviteiten als hypotheken verkopen als ze er in de komende tien jaar toch uitlopen, ook door vroege aflossing? Je geeft winstcapaciteit weg.”

Reageer op dit artikel