nieuws

NVM-voorzitter: ‘Nieuwbouw moet huizenmarkt voor imploderen behoeden’

Financiële planning 276

Het tekort aan nieuw woningaanbod heeft het aantal transacties het afgelopen kwartaal gedrukt. Daarmee lijkt voorlopig de groei eruit. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bij de presentatie van de cijfers van het tweede kwartaal van 2017. “Voor het eerst in 13 jaar stonden er in het tweede kwartaal in Nederland minder dan 100.000 bestaande koopwoningen in aanbod. Voortvarend aan de slag met nieuwbouw is nu prioriteit nummer 1”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

NVM-voorzitter: ‘Nieuwbouw moet huizenmarkt voor imploderen behoeden’

“Om te zorgen dat de woningmarkt niet implodeert en de prijzen niet exploderen, zullen gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje moeten voorzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een woning op maat te bieden, inclusief goede infrastructuur en andere noodzakelijke voorzieningen”, aldus Jaarsma.

Hoewel het over de hele linie goed gaat in de Nederlandse woningmarkt, blijven de regionale verschillen groot. Er is sprake van een driedeling, constateert de NVM: krappe woningmarkten, evenwichtige woningmarkten en ruime woningmarkten.

Vijftien kwartalen

In het tweede kwartaal 2017 wisselden ruim 42.600 bestaande NVM-koopwoningen van eigenaar (totale markt 56.900). Daarmee is na 15 kwartalen een einde gekomen aan de stijging van het aantal transacties. De prijs van de gemiddelde verkochte woning is in het tweede kwartaal 2017 toegenomen tot 258.000 euro. De prijsontwikkeling vergeleken met een jaar eerder is +9,0%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt ruim 25% hoger dan op het dieptepunt en 2% hoger dan in 2008. Vooral appartementen worden duurder verkocht. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 63 dagen, 25 dagen minder dan een jaar geleden.

Daling aanbod

Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het tweede kwartaal 2017 (de peildatum voor het aanbod) staan er bij NVM-makelaars bijna 73.000 woningen in aanbod (totale markt 97.000). Dat is 35% minder dan een jaar geleden. Ook vergeleken met een kwartaal eerder is er sprake van een daling van het woningaanbod van bijna 8%. De looptijd van het in aanbod staande koopwoningen is in een jaar tijd met ruim 22% gedaald tot 256 dagen. 38% van de woningen staat een jaar of langer te koop, 17% zelfs drie jaar of langer. Een potentiële koper kon in het tweede kwartaal uit zo’n 5 woningen kiezen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe. 65% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.

Hypotheekrente

Voorzitter Jaarsma: “We kijken als NVM al langer naar de volatiliteit van de prijzen en transacties op de woningmarkt en waar dit door wordt veroorzaakt. De prijsstijgingen en -dalingen baren ons wel enige zorgen. Voor een consument kan het moment van instappen op de woningmarkt van grote invloed zijn op de verdere wooncarrière, vermogensopbouw en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Wonen is echter een eerste levensbehoefte, dus een wat schokbestendiger systeem – koop en huur -, waarbij ook de fiscaliteiten en subsidies nog eens goed worden bekeken, zou dan wel op z’n plaats zijn.” Naast de bouwopgave meent Jaarsma dus dat een nieuw Kabinet nog eens goed zou moeten kijken naar de geldende financieringsregels. “De hypotheekrente is op dit moment laag, maar bij een flinke stijging kunnen weer soortgelijke doorstromingsproblemen ontstaan die we eerder gekend hebben. In die context moeten we de financieringsproblematiek en de discussie over de hypotheekrenteaftrek zorgvuldig tegen het licht houden in het belang van een langdurig stabiele woningmarkt met volop doorstroming. De NVM wil daar graag over meedenken en -praten.”

Consumentenbescherming

Op plaatsen waar de woningmarkt oververhit is en kopers tegen elkaar op moeten bieden om een – schaars beschikbare – woning te bemachtigen, is het volgens Jaarsma belangrijk dat zij zich deskundig laten begeleiden om te voorkomen dat ze zich laten meeslepen door de ‘gekte op de markt’ en daarbij te veel risico nemen. “Uit het oogpunt van consumentenbescherming is het daarom vreemd dat de kosten voor hypotheekadviseurs en notarissen wel fiscaal aftrekbaar zijn en de kosten van een (aankoop)makelaar niet”, zegt hij.

Ook op am:hypotheken op 21 september 2017 komt de relatie tussen woningmarkt en hypotheekregels aan de orde. Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, zal er over spreken. 

Reageer op dit artikel