nieuws

Knab laat klanten niet meer zelf beleggen

Financiële planning 906

Internetbank Knab kondigt aan eind dit jaar te stoppen met het product Gemaksbeleggen. Het is nu al niet meer mogelijk een nieuwe beleggingsrekening te openen. Ook verdwijnt Knab Vermogensbeheer in de huidige vorm. In plaats daarvan komt de bank met een nieuw product: Knab Beleggen. Daarin kunnen klanten niet meer zelf hun beleggingen kiezen.

Knab laat klanten niet meer zelf beleggen

Knab past de beleggingsproducten aan omdat nieuwe Europese regelgeving (MiFID II) met zich meebrengt dat de online bank zich aan meer en strengere regels moet houden. Voor de bank reden om met een nieuw product te komen, waarbij beleggers van Knab het geld van klanten gaan beheren. Bij Knab Beleggen gaat de bank beleggen in een gespreide portefeuille die aansluit op het risicoprofiel van klanten, zo schrijft Knab op zijn weblog. Er gaat hierbij een lagere minimale inleg gelden dan bij het huidige Knab Vermogensbeheer.

Geen duwtje geven

“Voor MiFID II moeten wij streng gaan kijken welke instrumenten klanten kopen. Wij moeten dan zelf opletten dat ze niets iets kopen dat qua risico niet bij hen past”, licht productmanager beleggen Jeantine van der Feest toe. “Daarbij komt dat portefeuilles van klanten niet altijd voldoende spreiding hebben. Wij mogen ze dan geen duwtje in de goede richting geven, want dan gaan we richting advies en dat mag volgens de regelgeving binnen dit execution-onlyproduct niet.”

“Omdat wij klanten juist wel willen helpen, zijn we tot de conclusie gekomen dat Gemaksbeleggen niet meer zo goed bij Knab past. Daarom kiezen we voor een vermogensbeheeroplossing”, vervolgt Van der Feest. “Daarin zorgen we dat evenwichtig wordt belegd en dat klanten alerts krijgen als ze hun periodieke inleg of beleggingsdoel zouden kunnen bijstellen.”

Vergoeding 0,2%

Mensen die toch zelf willen beleggen, moeten afscheid nemen van Knab. Zij hebben tot december 2017 de kans hun beleggingen uit Knab Gemaksbeleggen te verkopen. Doen ze dat niet, dan verkoopt Knab die beleggingen in december namens hen. Knab betaalt klanten 0,2% van het belegde vermogen op 30 juni 2017 als vergoeding voor de aanloopkosten die ze moeten maken bij een nieuwe aanbieder.

Reageer op dit artikel