nieuws

‘Hypotheekklant met verpande polis zit helemaal niet zo klem’

Financiële planning 4132

Veel banken doen moeilijk als klanten een hypotheek verpande beleggingsverzekering willen oversluiten bij een andere bank. Deze mensen komen zo klem te zitten, betoogde financieel planner Jeroen Wolfsen van MoneyWise eerder in een blog. Dat valt best mee, reageert Dennis van Lieshout, de directeur van Hypotheekshop Eindhoven. Volgens hem zijn er voldoende alternatieven, bijvoorbeeld je resterende leningdeel voor korte tijd om te zetten naar een annuïtaire of lineaire lening.

‘Hypotheekklant met verpande polis zit helemaal niet zo klem’

Volgens Wolfsen werken banken nauwelijks mee als klanten hun hypotheek willen oversluiten en de opgebouwde waarde in een spaar- en beleggingspolis willen gebruiken om de hypotheek vast voor een deel af te lossen. Op het platform Kop-munt.nl reageert Dennis van Lieshout daarop. Volgens hem zitten huiseigenaren met een verpande beleggingspolis minder klem dan Wolfsen suggereert. “De soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend”, aldus de Erkend Hypothecair Planner en directeur van Hypotheekshop Eindhoven.

Boetevrij

Volgens Van Lieshout doet het probleem zich niet voor als het inkomen en de waarde van het huis hoog genoeg zijn. “We zorgen er dan voor dat het achteraf vrijgekomen kapitaal boetevrij kan worden afgelost op de nieuwe lening”, schrijft hij op Kop-munt.nl. Hij vindt bovendien dat voorbij wordt gegaan aan de mogelijkheid om de bestaande polis te wijzigen of fiscaal voort te zetten in een ander (spaar)product. Dat kan een betere optie zijn, aldus Van Lieshout.

Leningdeel omzetten naar annuïtair

Mocht het toch noodzakelijk zijn om de waarde van de verpande polis voor oversluiten aan te wenden, dan is er nog een alternatief. Van Lieshout adviseert oversluiters hun bank te vragen de polis te beëindigden met als doel om de bestaande lening alvast te verlagen. Vaak kan dit boetevrij. “Het resterende (lening)deel moet je dan omzetten naar een annuïtaire of lineaire lening. Dat is geen probleem, want dat is maar voor een korte periode. Aan die oplossing werken geldverstrekkers mee. Dit kost weliswaar tijd, maar ná de oversluiting afkopen en aflossen kost ook tijd.”

Voorfinancieren

Van Lieshout toont ook begrip voor banken die niet zonder meer het geld uit de verpande polis willen vrijgeven voordat de hypotheek is afgelost. “Als het geld vooraf verrekend moet worden, dan moet de bank dat bedrag voorfinancieren”, stelt Van Lieshout. Hij gebruikt een voorbeeld van een hypotheek van €275.000 met een spaarpolis van €25.000. “Ze hebben een hypothecair recht op 275.000 euro en krijgen vooralsnog maar 250.000 euro via de notaris terug. Die laatste 25.000 euro moet dan achteraf uit de polis worden vrijgemaakt. Dat is ook de reden dat veel geldverstrekkers dit niet of alleen toestaan als de polis binnen het eigen concern is afgesloten.’’

Reageer op dit artikel