nieuws

Hoog prijsniveau schrikt koper nog steeds niet af dankzij lage rente

Financiële planning 442

Ondanks een steeds schaarser wordend woningaanbod en verder stijgende huizenprijzen, zien consumenten de koop van een woning nog steeds zitten meldt de Vereniging Eigen Huis. De Eigen Huis Marktindicator die het vertrouwen meet op de woningmarkt, blijft in juni met een waarde van 113 op een ongewijzigd hoog niveau. Dat is 62 punten hoger dan op het dieptepunt in de crisis, in december 2012.

Hoog prijsniveau schrikt koper nog steeds niet af dankzij lage rente

Kopers en huurders in de vrije sector betalen een steeds hogere ‘schaarste premie’, een prijsopslag die het gevolg is van het schaarse woningaanbod en een groeiend aantal woningzoekenden. Dit drijft de huizenprijzen op, maar door de uitzonderlijk lage hypotheekrente blijft het kopen van een huis relatief aantrekkelijk, aldus VEH.

Zelfs een hoog prijsniveau schrikt potentiële kopers nog niet af. De stijgende prijzen geven hen juist extra vertrouwen dat een eigen huis een goede investering lijkt. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking verwacht dat de huizenprijzen in de komende 12 maanden verder zullen stijgen, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.

Financieringsprobleem

Het schaarse woningaanbod en de stijgende huizenprijzen zetten steeds meer een rem op de ontwikkelingen op de woningmarkt. Naast het gebrek aan beschikbare woningen groeit het probleem van de betaalbaarheid. De strengere hypotheeknormen, waardoor steeds meer eigen geld moet worden ingebracht, en de stijgende huizenprijzen levert steeds meer kopers een gat in hun financiering op, aldus VEH. Jongere kopers kunnen dat vaak alleen overbruggen als (groot)ouders bijpassen met een schenking. Maar wie daar geen beroep op kan doen, krijgt steeds vaker een probleem met de financiering.

Gunstige tijd?

Het antwoord op de vraag of het nu een gunstige tijd is om een huis te kopen vertoont in de Marktindicator een licht dalende tendens. Op veel plaatsen zijn woningen inmiddels zo in prijs gestegen dat nog maar 45% van de Nederlandse bevolking vindt dat het nu nog een gunstige tijd is om te kopen. Een jaar geleden was dat nog 60%. Het percentage respondenten dat het een slechte tijd vindt om een huis te kopen is in het afgelopen jaar licht toegenomen van 9% naar 14%.

Liever kopen dan huren

Al decennia zijn er meer mensen die liever kopen dan huren. Afhankelijk van de marktomstandigheden varieert deze groep van 50 tot 60% van de bevolking. Alleen tijdens de crisis verschoof de voorkeur naar huren en had slechts 49% voorkeur voor het kopen van een huis (2012). Inmiddels is dat al weer hersteld naar ruim 55%.

Reageer op dit artikel