nieuws

Energiebesparende voorzieningen nu makkelijker te financieren met NHG

Financiële planning 609

Het financieren van energiebesparende voorzieningen via een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vanaf vandaag makkelijker. Huizenkopers en woningeigenaren hoeven voor de hypotheekaanvraag alleen nog maar een kostenspecificatie van deze voorzieningen aan te leveren.

Energiebesparende voorzieningen nu makkelijker te financieren met NHG

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, hoopt met deze aanpassing in haar voorwaarden woningverduurzaming te stimuleren. Dylan Dresens, directeur Beleid & Ontwikkeling van het WEW licht toe: “In Nederland bezitten circa 4,4 miljoen huishoudens een eigen woning, waarvan er 1,3 miljoen NHG hebben. Voor hen én voor alle toekomstige woningeigenaren hebben wij de weg naar energiebesparing met een verantwoorde hypotheek toegankelijker gemaakt. Op die manier willen wij als WEW een impactvolle bijdrage leveren aan de verduurzaming van woningen.”

Al veel mogelijk met NHG

Voor woningverduurzaming bestaan al financieringsmogelijkheden. Zo mag een hogere hypotheek worden afgesloten. De maximale hypotheek bij aankoop van een woning is 101% van de woningwaarde. Als de koper de woning wil verduurzamen, kan dit bedrag worden verhoogd tot 106% van de woningwaarde. De hoogte van een extra budget voor energiebesparende voorzieningen ter hoogte komt neer op 5% van de woningwaarde.

Aanpassing maakt het nog makkelijker

Wel moet worden aangetoond dat het geld daadwerkelijk voor energiebesparende maatregelen gebruikt wordt. Voorheen moest de aanvrager vooraf de offerte overleggen van de leverancier die de maatregel gaat uitvoeren. In overleg met de markt en de overheid heeft het WEW vastgesteld dat ook een passende en verantwoorde hypotheek afgegeven kan worden op basis van een kostenspecificatie van de maatregel vooraf. De controle achteraf om vast te stellen of het geld daadwerkelijk aan energiebesparende maatregelen besteed is, blijft bestaan. Door deze aanpassing in de NHG Voorwaarden & Normen is het budget voor energiebesparende voorzieningen, dat tot op heden nog beperkt is gebruikt, toegankelijker geworden.

Reageer op dit artikel