nieuws

Dukers & Baelemans waarschuwt: nieuwe Europese regels beleggingsadvies strenger dan Wft

Financiële planning 2185

Opleider Dukers & Baelemans waarschuwt dat de Europese richtlijn MiFID II belangrijke gevolgen heeft voor de vakbekwaamheid van medewerkers die zich bezighouden met beleggingsadvies. De nieuwe regels rondom vakbekwaamheid gelden niet meer alleen voor adviseurs, maar ook voor informerende medewerkers. De AFM en DSI moeten de exacte Nederlandse normen voor naleving van de Europese richtlijn nog vastleggen. Volgens Dukers & Baelemans zijn ondernemingen echter te laat als ze hier op wachten.

Dukers & Baelemans waarschuwt: nieuwe Europese regels beleggingsadvies strenger dan Wft

De Europese richtlijn Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) gaat op 3 januari 2018 in. In de richtlijn staan strengere regels voor beleggingsadvies en -dienstverlening. In zijn nieuwsbrief waarschuwt opleider Duker & Baelemans dat de regels rondom kennis en vakbekwaamheid verder gaan dan de huidige MiFID I-richtlijn en de Nederlandse Wft (met name getoets in Wft Vermogen).

Intern vakbekwaamheidsbeleid

In de richtlijn worden eisen aan de bedrijfsvoering van ondernemingen gesteld voor het aantoonbaar beoordelen, onderhouden en bijhouden van kennis en bekwaamheid. Volgens Dukers & Baelemans is het aan te bevelen dit vast te leggen in een intern vakbekwaamheidsbeleid. Daarin moet onderscheid gemaakt worden tussen adviseurs en informerende medewerkers. Die laatste geven wel uitleg over beleggingsproducten en de werking van financiële instrumenten, maar verstrekken geen advies.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Dutch Securities Institute (DSI) zijn nog bezig om richtlijnen op te stellen voor de naleving van MiFID II. John van Erp van Dukers & Baelemans raadt echter aan hier niet op te wachten met het nemen van maatregelen. “Dan ben je op 3 januari 2018 te laat. 90% is wel duidelijk, wacht niet op die laatste 5 à 10 %. Je kunt je interne vakbekwaamheidsbeleid  nu al formuleren. Ga na welke doelgroep geraakt gaat worden en welke eisen je moet stellen aan kennis en vakbekwaamheid van je medewerkers.”

‘Wft niet afdoende’

Volgens de opleider worden de eisen strenger dan nu vastgelegd in de Wft. “Het is een gerechtvaardigde conclusie dat de Wft vakbekwaamheid niet afdoende is en dat het vakbekwaamheidsbeleid van de organisatie dus bijgesteld moet worden om te voldoen aan de eisen van MiFID II”, schrijft Van Erp in de nieuwsbrief.

“Het meest helder zou zijn als er een aanvulling komt op de Wft met daarin de MiFID-beroepseisen”, licht Van Erp telefonisch toe. “Dat zou het duidelijkst zijn voor de ondernemer. Maar gelet op de wetgeving is er ruimte om het als onderneming zelf te organiseren en dat is goedkoper.”

Upgrade voor adviseurs

Volgens Van Erp hoeven beleggingsadviseurs zich minder zorgen te maken om MiFID II dan medewerkers die alleen informeren. “Adviseurs zijn vaak al DSI-gecertificeerd. Ik denk dat zij vrij snel geüpgraded kunnen worden. Voor informerende medewerkers zijn de vakbekwaamheidseisen nieuw. Dat wordt een grotere slag.”

Reageer op dit artikel