nieuws

ABN Amro: nog meer woningtransacties tegen nog hogere prijzen

Financiële planning 666

Het aantal woningverkopen komt dit jaar fors hoger uit dan aanvankelijk werd gedacht. Het economisch bureau van ABN Amro verwacht ten opzichte van 2016 een toename van het aantal transacties met 15%. Eerder gingen de economen uit van een stijging van 5% procent.

ABN Amro: nog meer woningtransacties tegen nog hogere prijzen

Ook de woningprijzen stijgen in 2017 meer dan ABN Amro eerder had voorspeld. De bank verwacht een toename van 7% in plaats van de voorheen gedachte 5%. Het gemiddelde prijspeil van woningen komt daarmee in de buurt van de piek in 2008.

Toenemende schaarste

“De gemiddelde vraagprijs voor een woning is momenteel € 331.000. Dat is 7,6% hoger dan een jaar geleden”, aldus Philip Bokeloh, econoom bij de bank. “Een belangrijke reden voor deze forse stijging is de toenemende schaarste. Hoewel de bouw weer aantrekt, blijft het aantal opgeleverde woningen achter bij de groei van het aantal huishoudens. Daar komt voorlopig waarschijnlijk geen eind aan. Ook blijft de hypotheekrente laag. We verwachten dat deze in de loop van 2017 stijgt, maar dat gaat minder hard zijn dan we eerder meenden. Vanwege de sterke resultaten over de eerste vijf maanden van het jaar én de lagere hypotheekrenteverwachtingen, verhogen we onze ramingen.”

Daling aantal verkopen in 2018

Het economisch bureau van ABN Amro stelt ook deels de verwachtingen voor volgend jaar bij. De economen denken dat de prijzen in 2018 met 5% stijgen. Tot nu toe ging de bank uit van een lichtere toename (3%). De economen houden vast aan een afname van het aantal woningverkopen in 2018 ten opzichte van dit jaar met 5%.

Reageer op dit artikel