nieuws

Vijf redenen waarom een uitvaartpolis een verstandige keuze is

Financiële planning 1064

Er zijn meer mogelijkheden om de kosten van een uitvaart te betalen dan alleen een verzekering. Wie vermogen heeft – bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld of een eigen woning – kan in de praktijk echter voor een probleem komen te staan als de uitvaartkosten betaald moeten worden. Vijf redenen waarom een uitvaartverzekering toch van pas kan komen.

Vijf redenen waarom een uitvaartpolis een verstandige keuze is
  1. Veel mensen beschouwen de overwaarde van hun woning als een extra spaarpot. Daar hebben zij gelijk in. Maar de overwaarde is minder geschikt om te gebruiken als buffer waarmee extra kosten kunnen worden opgevangen. Het duurt namelijk een tijdje voordat het bedrag via een (extra) hypotheek vrijkomt. Kiest de huiseigenaar voor verkoop, dan moet hij minimaal een half jaar (en vaak langer) incalculeren voordat het traject is afgerond. Overwaarde helpt dus niet om de uitvaartnota binnen 30 dagen te betalen.
  2. De overlijdensrisicoverzekering is een goede manier om nabestaanden financieel verzorgd achter te laten. Maar in veel gevallen is de verzekering afgesloten bij de aankoop van een woning. In die situatie is de polis verpand aan de geldverstrekker en kan de uitkering alleen worden gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Bovendien geldt vaak een beperkte looptijd van bijvoorbeeld 30 jaar. In elk geval krijgen de nabestaanden geen uitkering. Wordt de ORV gesloten om ervoor te zorgen dat het gezin na een overlijden kan rondkomen, dan is het niet verstandig om de uitkering direct aan te wenden voor de uitvaart. Dan komt het betalen van de maandelijkse lasten in het geding.
  3. Het goedkoopste alternatief voor de uitvaartverzekering is géén uitvaartverzekering, denken veel mensen. Zij vinden de premie te hoog. Hier komt een goed advies van pas. Een geldverzekering met een wat lagere uitkering of een naturaverzekering met een basispakket kan al voor enkele euro’s worden gesloten. Dan zijn de belangrijkste zaken in elk geval geregeld.
  4. Een andere reden om geen uitvaartpolis te sluiten, is dat mensen genoeg spaargeld hebben. Hier zit een adder onder het gras: als een rekeninghouder overlijdt, blokkeren banken vaak de (spaar)rekening. Opheffen gaat niet zomaar en kost tijd. Ook met een goed gevulde spaarrekening is het dus niet vanzelfsprekend dat de uitvaart makkelijk betaald kan worden. Om dat te garanderen kan een deel van het spaargeld als koopsomstorting worden gebruikt voor een uitvaartverzekering.
  5. Jongeren hebben vaak nog niet veel spaargeld, maar hebben wel het plan om te sparen. De uitvaart is dan niet het eerste spaardoel waar ze aan denken. Juist voor deze groep is een uitvaartverzekering een betaalbare oplossing: de maandpremie is laag en de polis biedt direct dekking voor het volledige verzekerde bedrag.

Wilt u ook sparren over de financiering van uitvaartkosten? Klik hier voor contact met een van de accountmanagers van Monuta.

Deze tekst valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

Reageer op dit artikel