nieuws

Potentiële koper De Hypotheker koopt Maggi en distributiekracht

Financiële planning 5414

In de hypotheekmarkt zingen al langer geruchten rond dat de grote adviesketens te koop staan. Zowel Harrie-Jan Van Nunen (De Financiële Makelaar) als Matthijs Mons (Yellowtail Consulting) stellen al langer te horen dat CMIS en De Hypotheker te koop staan, hoewel het voor Mons nog redelijk nieuw is dat de hele Blauwtrust Groep te koop staat. Van Nunen en Mons zien beiden verschillende mogelijke motieven voor een verkoop.

Potentiële koper De Hypotheker koopt Maggi en distributiekracht

Voor wat betreft de mogelijke verkoop van Blauwtrust Groep houdt volgens Van Nunen alleen de raad van commissarissen, waarin Ies van der Sluijs, Geert Peters en Theo van Duivenbode zitten, zich stil. “Het verhaal is inmiddels breed bevestigd door mensen die onder de top zitten”, aldus Van Nunen. “Ik heb ook begrepen dat Hypotrust vorig jaar al binnen de groep is verhangen. Het bedrijf zou niet meer onder Quion hangen, maar onder de groep, wat het ook makkelijker maakt om het bedrijf in delen te verkopen.”

Mooie rendementen

Van Nunen beschouwt met name Hypotrust als de parel van de groep. “Met Quion koop je in feite een softwarepakket, al is het bedrijf daarin wel samen met Stater marktleider. Met De Hypotheker is het maar de vraag wat je koopt. Het is maar de grote vraag of er nog winst wordt gedraaid. Natuurlijk wordt er nu gezegd dat de hypotheekmarkt goed draait en dat er over vijf jaar weer mooie rendementen worden gehaald. Dan zou ik zeggen als potentiële koper: kom dan maar over vijf jaar terug.”

Distributiekracht kopen

Volgens Van Nunen zijn zowel De Hypotheker als de franchiselabels van CMIS hoofdzakelijk interessant voor (buitenlandse) partijen die distributiekracht willen kopen. “Het kan vanuit het perspectief van de koper interessant zijn om zo’n partij voor een habbekrats over te nemen. Je neemt echter ook verantwoordelijkheid en legacy over. Bij De Hypotheker wordt bijvoorbeeld gewerkt op basis van één vergunning. Je kunt dus niet zomaar een slecht presterend kantoor aan de kant schuiven.”

Toekomstbestendigheid franchisemodel

Daarnaast zijn er volgens Van Nunen ook vragen bij de toekomstbestendigheid van het franchisemodel. “Maar die vragen gelden eigenlijk voor alle partijen in de intermediaire markt. “De grote ketens zijn gegroeid omdat ze als eerste beschikten over vergelijkingssoftware, vervolgens door de provisie en de bonussen en later door efficiënte systemen. Maar tegenwoordig heeft iedereen HDN. Dus het enige wat er overblijft is het sterke merk. De Hypotheker is wel de Maggi of Aspirine van de markt.”

De sector zal volgens hem moeten veranderen. “De enige zekerheid die we hebben, is dat het gaat veranderen. Over vijf jaar ziet de wereld van hypotheekadvies er compleet anders uit. Natuurlijk kan bijvoorbeeld De Hypotheker die slag ook maken, maar de vraag is of aandeelhouders van in de 70 dat avontuur nog aan willen gaan.”

Grootste distributeur

Mons ziet nog wel een goede toekomst weggelegd voor De Hypotheker. “Het is na Rabobank de grootste distributeur van hypotheken. Bovendien is het nu het hoogtepunt van de markt, een ideaal moment voor de aandeelhouders om het bedrijf te verkopen en zich terug te trekken.” Ten aanzien van CMIS denkt Mons dat een verkoopprocedure alleen succesvol is als het bedrijf wordt opgeknipt omdat potentiële kopers niet allemaal zitten te wachten op bedrijfsonderdeel Adaxio, dat onder meer de voormalige GMAC-portefeuille beheert.

Onbenut potentieel

Hij is het niet eens met Van Nunen die vraagtekens zet bij de winstgevendheid van de ketens en wijst op de hoge kosten. “Bij iedere overname is er sprake van potentiële risico’s maar je moet ook kijken waar er synergie valt te behalen, bijvoorbeeld door het afdekken van witte vlekken in je distributienetwerk of het benutten van onbenut potentieel. Ik denk evenwel dat het niet makkelijk zal zijn om nog meer waarde te creëren met De Hypotheker: die hebben zelf niet veel witte vlekken. En synergie is ook niet eenvoudig in hun geval, maar dat hangt natuurlijk van de kopende partij af. De Hypotheker is een erg goed bedrijf, maar dat maakt het nog niet makkelijk dan om te verkopen. De grote vraag voor alle adviesbedrijven is wat er de komende jaren met de adviesprijzen gaat gebeuren, zeker als je in aanmerking neemt dat de bemiddelingscomponent straks misschien wel voor 100 euro uit kan.”

Hij gelooft niet in een succesvolle overname van beide bedrijven door buitenlandse geldverstrekkers. “De voorbeelden van aanbieders die een onafhankelijke distributiepartner overnamen zijn vaak niet zo succesvol. Je draagt namelijk de onafhankelijkheid en het ondernemerschap ten grave.”

Reageer op dit artikel