nieuws

‘Let op aansprakelijkheidsdekking bij advisering over herstelkader rentederivaten’

Financiële planning 533

Bureau DFO waarschuwt financieel adviseurs niet te voortvarend te zijn met het bijstaan van mkb-klanten die mogelijk een beroep kunnen doen op een vergoeding in het kader van het Herstelkader Rentederivaten. “Vraag bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar om een verklaring of deze activiteiten onder de dekking vallen.”

‘Let op aansprakelijkheidsdekking bij advisering over herstelkader rentederivaten’

In een nieuwsbrief praat DFO adviseurs bij over de herstelacties. “De mogelijkheid bestaat dat mkb-ondernemers die benaderd worden hun financieel adviseur om advies vragen.” De afgelopen tien jaar hebben mkb’ers voor € 26 mld aan rentederivaten aangeschaft. Die producten moesten bescherming bieden tegen rentestijgingen of -dalingen. Wie een rentederivaat kocht dat beschermde tegen rentestijgingen, kwam voor hoge kosten te staan omdat de rente juist sterk omlaag ging. Banken werden door deze groep aangesproken op tekortschietende advisering: het risico van de rentedaling was onvoldoende belicht. Banken gaan nu aan de hand van het Herstelkader Rentederivaten kijken of en hoe zij klanten gaan compenseren.
DFO wijst adviseurs erop dat mkb’ers altijd naar de rechter of Kifid kunnen stappen, behalve wanneer ze akkoord gaan met het aanbod van de bank op grond van het Herstelkader Rentederivaten.

Automatisch bericht of zelf melden

Ondernemers met rentederivaten die liepen tussen 1 april 2011 en 1 april 2014 worden automatisch door de bank benaderd. “Mkb-ondernemers die een rentederivaat hebben aangeschaft na 1 januari 2005 en die tot na 1 april 2011 zou doorlopen maar voordien is afgewikkeld, kunnen ook een beroep doen op het herstelkader”, aldus DFO. “Zij moeten zich echter zelf bij de betreffende bank melden. Deze melding moet voor 30 september 2017 geschieden.” DFO geeft verder een overzicht van de mogelijke vergoedingen.

DFO waarschuwt voor ‘pseudo-belangenbehartigers’. “Net als bij de woekerpolis is ook bij de afwikkeling van rentederivaten te zien dat er allerlei personen en organisaties worden opgericht om mkb-ondernemers bij te staan. Naast deskundige en integere partijen zijn hier ook minder deskundige en integere partijen bij.”

Niet te lichtvaardig

Vanwege de complexiteit van de materie adviseert DFO adviseurs zonder specifieke kennis “niet te lichtvaardig hun mkb-klanten op dit terrein bij te staan”. “Worden toch activiteiten op dit gebied ondernomen, dan adviseren wij om van de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar een schriftelijke verklaring te vragen of deze activiteiten wel of niet onder de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vallen.”

Eerder werd bekend dat Rabobank en ABN Amro elk 250 mensen inzetten voor de compensatieregeling. Rabobank heeft al aangegeven dat het traject tot in 2018 kan duren; daar zou het om zo’n 10.000 klanten gaan. ABN Amro heeft intussen 6.800 klanten geïdentificeerd die een beroep zouden kunnen doen op een compensatie. Ook Deutsche Bank, ING, SNS Bank en Van Lanschot hebben zich geconformeerd aan het herstelkader. Het zou in totaal om zo’n 24.000 contracten gaan.

Reageer op dit artikel