nieuws

Beroepsverbod voor adviseur bank die creditcard klant misbruikte

Financiële planning 1957

De Tuchtraad Banken heeft een adviseur particulieren bestraft met een beroepsverbod van een halfjaar omdat hij namens een klant een creditcard aanvroeg en hiermee zelf stiekem € 3.200 opnam. De inmiddels afgevloeide bankmedewerker heeft een betalingsregeling getroffen voor het illegaal opgenomen geld en andere schulden die hij bij zijn voormalige werkgever had lopen.

Beroepsverbod voor adviseur bank die creditcard klant misbruikte

De adviseur particulieren kreeg medio 2015 van de bank te horen dat hij niet functioneerde. Het persoonlijke verbeterplan mocht niet baten waarna de man begin september 2015 te horen krijgt dat zijn dienstverband per 1 januari 2016 eindigt.

 Rekening Chinees

Een paar dagen later krijgt hij het verzoek om de rekening van een internationale student, die was teruggekeerd naar China, te beëindigen. De man negeert het verzoek en in plaats daarvan vraagt hij uit naam van de uitwisselingsstudent een creditcard aan die hij naar zijn werkplek laat sturen. Nadat een eerste poging mislukt doordat een collega de kaart opmerkt en vernietigt omdat deze bij een ‘opgeheven rekening’ hoort, vraagt de adviseur particulieren opnieuw een creditcard namens de uitwisselingsstudent aan die hij wel in handen krijgt. Door verschillende geldopnames trekt de adviseur in december 2015 3.200 euro van de rekening van de Chinees.

Andere schulden

In maart 2016 loopt de inmiddels uit dienst getreden adviseur tegen de lamp als een inmiddels oud-collega de geldopnamen met de creditcard onderzoekt. De bank doet een paar maanden later aangifte tegen de man; het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak loopt nog. Ook wordt de oud-medewerker voor een periode van (maximaal) 8 jaar opgenomen in het extern
verwijzingsregister, in het intern verwijzingsregister en in het incidentenregister van de bank geregistreerd. Met de man wordt  een terugbetalingsregeling overeengekomen voor de bedragen die hij met de creditcard heeft opgenomen en voor het voldoen van andere schulden aan de bank.

In strijd met bankierseed

De tuchtcommissie constateert dat dat de oud-medewerker heeft gehandeld in strijd met de bankierseed en de daaraan verbonden gedragscode. Omdat de man open is geweest over over zijn gedrag, een terugbetalingsregeling heeft getroffen en hem mogelijk nog strafrechtelijke vervolging boven het hoofd hangt, matigt de Tuchtraad Banken de straf tot periode van 6 maanden waarin de man niet bij banken mag werken. Hij heeft zelf al aangegeven momenteel buiten de bancaire sector te werken en geen ambities te hebben om weer in deze branche terug te keren.

Reageer op dit artikel