nieuws

Bas Millenaar stort zich op zzp-hypotheek

Financiële planning 2073

Voormalig Hypotheker-directeur Bas Millenaar is een eigen intermediairbedrijf gestart onder de naam De Ondernemershypotheek. Dat wil zzp’ers in vijf gemakkelijke stappen zekerheid geven of ze een huis kunnen kopen.

Bas Millenaar stort zich op zzp-hypotheek

Reden om met een gespecialiseerd adviesbedrijf te beginnen, is dat bij veel geldgevers de specifieke kennis ontbreekt om hypotheekaanvragen van zzp’ers te kunnen beoordelen. “Het proces rond het analyseren van de jaarcijfers kost onnodig veel tijd waarbij de uitslag veelal ongewis is. Het gevolg hiervan is dat zzp’ers op de overspannen huizenmarkt vaak achter het net vissen.”

Geen ruis

De Ondernemershypotheek wil dat veranderen met een online checklist die zzp’ers direct inzicht geeft in de mogelijkheden vanaf een brutojaarinkomen van € 30.000. Zelfstandigen kunnen kiezen of ze de hypotheek via execution only (€ 950) of met advies (€ 1.950) willen sluiten.
Volgens Millenaar worden de jaarcijfers beoordeeld door onafhankelijke financieel specialisten. “Met behulp van efficiënte processen wordt de complete aanvraag snel aan de bank voorgelegd. Doordat we alleen samenwerken met geldverstrekkers die ‘ja’ zeggen tegen ondernemers, zit er geen ruis op het proces.” De partijen die ‘ja’ zeggen, zijn ABN Amro, Hypotrust, Munt, NIBC, Rabobank en Woonfonds. Voor het samenstellen van een inkomensverklaring werkt De Ondernemershypotheek samen met Raadhuys, die ook voor de NHG inkomensverklaringen opstelt. Volgens Millenaar zijn meer banken geïnteresseerd.

Meer aanvragers, minder mogelijkheden

Vorig jaar vroegen volgens HDN-cijfers 30.000 zzp’ers een hypotheek aan. “Het volume mag dan gestegen zijn, toch ervaart ruim 40% van de zzp’ers in de praktijk dat het moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen. Voornamelijk zzp’ers die langer actief zijn hebben dat gevoel. Van de zzp’ers die meer dan vijf jaar actief zijn, vindt meer dan de helft (50,3%) dat de mogelijkheden slechter zijn geworden”, citeert De Ondernemershypotheek de ZZP Barometer. Millenaar wijst ook naar de politiek: “Die heeft haar mond vol over Nederland, Ondernemersland, maar biedt geen faciliteit om die ondernemer op dit gebied de noodzakelijke steun in de rug te geven. Daarom gaan wij de ondernemer het echte gemak bieden waar hij recht op heeft.”

Initiatiefnemer van het bedrijf is Renz Millenaar. “Nee, dat is geen familie”, zegt Bas Millenaar. “Renz is van huis uit advocaat, doet veel met start-ups en liep tegen dit probleem aan.”

Reageer op dit artikel