nieuws

Angst houdt spaarder weg van beleggingen

Financiële planning 754

De meeste Nederlanders durven nog steeds niet te beleggen, hoewel hun spaargeld geen rendement oplevert door de extreem lage rente. Dat concludeert de Universiteit Tilburg na onderzoek onder ruim tweeduizend huishoudens. Een (onterecht) gebrek aan vertrouwen houdt de meeste mensen weg van de beurs.

Angst houdt spaarder weg van beleggingen

Van de bevraagde huishoudens belegt 23% in aandelen en/of obligaties. De belangrijkste redenen om niet te gaan beleggen zijn angst voor de risico’s en twijfels over adviseurs. Maar sparen wordt daarmee een dure traditie, zegt econoom Dirk Brounen. “Doordat de overheid zich steeds verder terugtrekt uit onze zorg, ons pensioen, ons onderwijs en onze woningmarkt, wordt het steeds belangrijker om een eigen verstandige financiële planning te maken. Met zijn allen sparen we momenteel ruim € 336 mld tegen een rentestand van bijna nul, maar dat gaat ons niet altijd helpen aan voldoende eigen middelen die we straks moeten gaan inzetten om onze dromen te verzilveren.”

Meer verdienen, meer beleggen

Uit Brounens onderzoek blijkt dat een huishouden gemiddeld ruim € 20.000 aan investeerbaar vermogen bezit. Dat gaat bij 82% van de huishoudens op een spaarrekening. Wie twee keer modaal verdient of meer, durft wel een gokje te wagen: in die groep belegt 46% van de huishoudens.

Geen vertrouwen

Beleggen is een goede optie, zegt Brounen: “Alle cijfers laten zien dat op langere termijn beleggen meer oplevert dan alleen maar sparen.” Spaarders vertrouwen alleen niet op hun eigen financiële kennis, op financieel adviseurs en op de toekomst. “Zij zijn overtuigde risicomijders en vertrouwen daarom niet op de gunstige gemiddelden van aandelen en obligaties.”

Reageer op dit artikel