nieuws

400 miljoen vers kapitaal voor Munt Hypotheken

Financiële planning 1062

Munt Hypotheken heeft ruim € 400 mln aan investeringen aangetrokken van pensioenfondsen die nog niet eerder belegden in hypotheken. Onder de nieuwe toetreders tot het Nederlands Hypothekenfonds (NHF) van Munt-moeder Dutch Mortgage Funding Company (DMFCO) zit onder meer het pensioenfonds voor de koopvaardij. Een maand geleden overschreed MUNT Hypotheken al de grens van 10 miljard aan toezeggingen van pensioenfondsen.

400 miljoen vers kapitaal voor Munt Hypotheken

“De vraag naar investeringen in Nederlandse hypotheken blijft aanhouden”, aldus Menno Luiten van Munt Hypotheken. “We zien dat verschillende investeerders hun toezeggingen al meerdere keren hebben verhoogd en we zijn er trots op dat we ook nieuwe pensioenfondsen kunnen faciliteren”, aldus Luiten.

Invloed op portefeuille

“Via Munt hypotheken hebben we een goede invulling gevonden om te investeren in particuliere hypotheken”, aldus Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Koopvaardij. “Een belangrijk punt daarbij is dat we zelf invloed hebben op de samenstelling van de portefeuille en daarop kunnen sturen. Dat geeft meer vrijheid dan in een fondsoplossing, zonder dat het duurder is”.

Model met potentie

“Pensioenfondsen zijn de partijen bij uitstek als het gaat om investeringen voor de lange termijn”, aldus Luiten. “Ook De Nederlandsche Bank onderschrijft dat en heeft recent aangegeven dat Nederlandse pensioenfondsen nog meer in hypotheken zouden kunnen beleggen.” Luiten wijst erop dat  demissionair minister Blok (Wonen)  in Azië diverse gesprekken voerde met potentiële investeerders in de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt. “De verdere potentie van het model wordt dus volop erkend.”

Zesde geldverstrekker van het land

Inmiddels verstrekt Munt namens 13 Nederlandse pensioenfondsen hypotheken en is het na de grootbanken, Aegon en NN de zesde geldverstrekker van het land. De deelnemende fondsen hebben in totaal al meer dan € 10 mrd aan kapitaal toegezegd en er is voor ruim € 8 mrd aan hypotheken verstrekt.

Reageer op dit artikel