nieuws

Plasterk: ‘voorwaarden verhuisregeling NHG-hypotheek moeten duidelijk zijn’

Financiële planning 1050

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zegt geen signalen te hebben ontvangen over mogelijke problemen die zijn ontstaan rond het niet kunnen meenemen van hypotheken naar een nieuw huis boven de NHG-grens. PVV-Kamerlid Kops had hierover vragen ingediend naar aanleiding van onderzoek verricht door Vereniging Eigen Huis. Volgens Vereniging Eigen Huis misleiden hypotheekaanbieders klanten met de verhuisregeling.

Plasterk: ‘voorwaarden verhuisregeling NHG-hypotheek moeten duidelijk zijn’

In april van dit jaar meldde Vereniging Eigen Huis dat klanten bij het afsluiten van een hypotheek voorgespiegeld kregen dat ze 30 jaar lang kunnen profiteren van een vaste lage rente. In de praktijk komt dat weinig voor, meende de belangenvereniging. “Vooral bij starters is bekend dat zij al na 5 tot 10 jaar verhuizen naar een volgende woning, waarbij de kans groot is dat die buiten de NHG-normen valt. Bij ING en bijBouwe is niet te achterhalen dat de verhuisregeling dan vervalt. Om te voorkomen dat deze mensen straks bij een verhuizing worden gedupeerd, eist Vereniging Eigen Huis dat deze geldverstrekkers de NHG-beperking voor alle klanten schrappen.”

NHG-regelgeving

Volgens Plasterk staat de NHG-regelgeving het meeverhuizen van de (basis)rente en overige voorwaarden niet in de weg. “Individuele aanbieders kunnen echter verhuisregelingen hanteren waarin dit soort beperkingen wel zijn opgenomen.” Een beperking op het meenemen van de hypotheek zoals van NHG naar niet-NHG moet volgens de minister helder in de verhuisvoorwaarden van de aanbieders staan. Plasterk: “Indien de voorwaarden hierover duidelijk zijn, staat de aanbieder in zijn recht om deze beperking op te leggen en kan dit beschouwd worden als een punt waarop aanbieders kunnen concurreren.” De minister roept hypotheekaanbieders die de beperkingen op het meenemen van een hypotheek niet duidelijk in hun voorwaarden hebben staan, deze alsnog toe te staan. Volgens de minister is de NHG-beperking van de verhuisregeling geen belemmering voor de doorstroming op de huizenmarkt van woningbezitters die naar een duurder huis willen verhuizen. “Mijn beeld is dat inmiddels in vrijwel alle gevallen hypotheekverstrekkers het meenemen van de (basis)rente van een NHG-hypotheek naar een nieuwe woning boven de NHG-grens toestaan.”

 

Reageer op dit artikel