nieuws

Kamerleden willen tekst en uitleg van ministers over te hoge boeterente

Financiële planning 891

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en zijn PVV-collega’s Tony van Dijck en Alexander Kops willen onafhankelijk van elkaar opheldering van de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) over de fouten die banken maken bij het berekenen van de boeterente. Ze veroordelen de “zelfverrijking van banken” en waarschuwen voor “oversluitangst”.

Kamerleden willen tekst en uitleg van ministers over te hoge boeterente

Aanleiding voor de Kamervragen is de uitzending van tv-programma Radar deze week. Hierin werd onder andere gemeld dat sommige banken na publicatie van de AFM-leidraad hun boeterekening hebben aangepast in het nadeel van de klant.

Minimumregels

PvdA’er Nijboer wil van minister Dijsselbloem weten of dit juridisch gezien door de beugel kan, in het bijzonder in het geval van bestaande hypotheken. “Klopt het dat de AFM-leidraad minimumeisen bevat, en dat banken gunstigere berekeningen aan de klant mogen bieden? Wat vindt u van het gedrag van banken, waarbij zij vrijwel altijd kiezen voor de minimumregels, in plaats van het belang van klanten in ogenschouw te nemen?”, schreef hij woensdag aan de minister.

Zelfverrijking

Ook wil Nijboer van Dijsselbloem weten of het klopt dat banken € 250 miljoen extra winst maken door de al dan niet bewust te hoge berekening van boeterentes. “Deelt u de mening dat dit zelfverrijking is ten koste van minder deskundige klanten?” De PvdA’er vraagt bovendien of de fouten met opzet worden gemaakt. Volgens hem zouden sommige fouten in een oogopslag opgemerkt moeten worden, bijvoorbeeld de negatieve vergelijkingsrente die BNP Paribas hanteerde.

Oversluitangst

Nijboers collega’s Tony van Dijck en Alexander Kops van de PVV kwamen vandaag met aanvullende vragen voor Dijsselbloem en minister Plasterk. Ook zij willen weten hoe de bewindslieden oordelen over de “leidraad van de AFM en de (averechtse) werking daarvan”. Ze zijn daarnaast benieuwd hoeveel mensen hun hypotheek niet durven over te sluiten uit angst voor hoge boeterentes.

“Welke maatregelen gaat u nemen om hypotheeknemers te bevrijden van te dure hypotheken met veel te hoge boetes? Welke maatregelen gaat u nemen om de doorstroming en concurrentie op de hypotheekmarkt te bevorderen”, aldus Van Dijck en Kops.

Reageer op dit artikel