nieuws

Kabinet kritisch tegenover Europees plan harmonisatie regelgeving financiële producten

Financiële planning 498

In een reactie op plannen vanuit Brussel stelt de Nederlandse regering dat consumenten beter beschermd moeten worden tegen eenvoudige leenproducten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dat hij geen voorstander is van het makkelijker aangaan van kredieten in een ander land.

Kabinet kritisch tegenover Europees plan harmonisatie regelgeving financiële producten

In maart kondigde de Europese Commissie regelgeving af die belemmeringen voor bedrijven wil verminderen en de ontwikkelingen van innovatieve digitale diensten in de EU wil stimuleren. ‘Betere Producten, Meer Keuze’ is het actieplan van de Europese Commissie dat de Europese interne markt wil bevorderen.

Bescherming consument

Het kabinet koerst in een reactie vooral op het bevorderen van het consumentenvertrouwen. De minister wil voorkomen dat de positie van de burger verzwakt wanneer de regelgeving op hetzelfde niveau wordt gebracht als de andere lidstaten. Flitskredieten uit andere Europese lidstaten zijn volgens Dijsselbloem schadelijk voor de Nederlandse consument. Het kabinet vindt het van belang dat de Commissie de verkoop op afstand van financiële diensten in de gaten houdt om potentiële risico’s voor consumenten en kansen voor bedrijven te identificeren. Het kabinet heeft bezwaren tegen de inventarisatie van nationale consumentenbescherming en gedragstoezicht omdat die het risico met zich mee brengt dat harmonisatie ten behoeve van de interne markt gaat prevaleren boven consumentenbescherming.

Reageer op dit artikel