nieuws

ING en Rabo drukken marktaandeel grootbanken op hypotheekmarkt

Financiële planning 2044

Krimpende marktaandelen van ING en Rabobank hebben er voor gezorgd dat het marktaandeel van de grootbanken op de Nederlandse hypotheekmakt licht is gekrompen. De grootbanken zijn nu nog goed voor 52% van de nieuwe hypotheken, zo blijkt uit cijfers van IG & H. Ultimo 2016 was dit nog 55%. Rabo blijft wel de grootste speler.

ING en Rabo drukken marktaandeel grootbanken op hypotheekmarkt

In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg de totale hypotheekomzet € 23,2 miljard. Met een recordstijging van ruim 46% ten opzichte van zelfde periode in 2016 is dit het beste kwartaal in 10 jaar tijd. De verschillende geldverstrekkers brachten in de eerste drie maanden van dit jaar 83.000 hypotheken aan de man. Dit is een stijging van ruim 32% ten opzichte van een jaar geleden. De huizenprijzen zijn ten opzichte van een jaar geleden gestegen met 7,5% naar de gemiddelde hypotheeksom van € 281.000. “De omzetstijging wordt veroorzaakt door zowel een sterke toename in het aantal afgesloten hypotheken als de recordhoogte van de gemiddelde hypotheeksom”, aldus Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H Consulting & Interim.

Doorstromers en oversluiters

De omzetstijging is vooral toe te wijzen aan het aanzienlijk groeiend aantal doorstromers. Ten opzichte van een jaar geleden hebben zij 46% meer hypotheken afgesloten en waren ze goed voor 55% van de omzet. Het aantal starters is naar verhouding licht gestegen met 11% en is goed voor € 5,5 miljard van de hypotheekomzet. De stijgende trend in het aantal oversluitingen zet zich in het eerste kwartaal van 2017 door. Dit marktsegment groeide van jaar op jaar met 40% naar een omzet van € 5,0 miljard.

Grootbanken verliezen marktaandeel

De grootbanken hebben in het eerste kwartaal van 2017 met een marktaandeel van ruim 52% voor het eerst in een jaar weer aan marktaandeel verloren. Deze terugval komt door een krimpend aandeel van de ING Groep en de Rabobank Groep. Desondanks blijft de top 5 ongewijzigd. ABN Amro Groep groeit wel licht met 0,2%. NIBC is met 1,8% groei de grootste stijger van de markt. De regiepartijen leveren een aandeel in, maar behouden met 15,7% een significant aandeel van de markt.

Reageer op dit artikel