nieuws

Independer verstrekt weer hypotheekadvies, voor € 995 all-in

Financiële planning 1946

Independer begint vandaag met het verstrekken van hypotheekadvies. Met het verstrekken van advies wil het intermediaire bedrijf, onderdeel van Achmea, consumenten bedienen die geen gebruik kunnen maken van de execution only propositie. Aan het eind van het jaar hoopt Independer het advies goeddeels geautomatiseerd te hebben.

Independer verstrekt weer hypotheekadvies, voor € 995 all-in

In het verleden bood de vergelijkingssite al dienstverlening op het vlak van hypotheken aan maar het stopte hiermee in 2009. April vorig jaar kondigde Independer haar terugkeer op de hypotheekmarkt aan, in eerste instantie op basis van execution only, waarvoor € 495 (inclusief ORV) wordt gerekend. Vanaf vandaag komt daar echt advies bij.

Telefonisch advies

Consumenten kunnen via de website van Independer een hypotheek afsluiten en krijgen daarbij telefonisch advies van adviseurs die speciaal hiervoor door Independer zijn aangetrokken. Hoeveel adviseurs het bedrijf vooralsnog heeft aangetrokken wil de Achmea-dochter uit concurrentieoverwegingen niet kwijt. Het totale traject (inclusief bemiddeling en ORV) kost € 995.

Automatiseringsproces

Met de introductie van regulier hypotheekadvies speelt Independer in op een stap die de vergelijkingssite later dit jaar nog wil zetten: het grotendeels automatiseren van het adviestraject. “Omdat we zien dat veel van onze bezoekers advies nodig hebben en omdat we de consument goed willen helpen gaat Independer de inzichten uit dit traject gebruiken voor een automatiseringsproces ”, zegt Coen de Ruiter, algemeen directeur bij Independer.

Huidig proces foutgevoelig

De huidige manier van adviseren is volgens hem arbeidsintensief en vraagt veel tijd. “Een gewone hypotheekadviseur besteedt vele uren aan de inventarisatie van de wensen, het maken van berekeningen en een toelichting op het advies. Vervolgens gaat nog meer tijd zitten in het regelen van het papierwerk, van offerte tot notaris, allemaal voor rekening van de consument. Omdat het proces veel tijd kost, is het ook nog eens foutgevoelig. Veel van die handelingen gaan wij automatiseren, onder meer door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Daarmee is de kans op fouten of onjuistheden verwaarloosbaar.”

Reageer op dit artikel