nieuws

Hypotheekverstrekking banken weer in de plus

Financiële planning 706

De hypotheekmarkt boekt in zijn totaal al enige tijd flinke groei, maar de traditionele banken bleven daar nog bij achter. Maar dit voorjaar hebben ook de banken voor het eerst sinds eind 2012 weer meer hypotheken verstrekt ten opzichte van twaalf maanden ervoor, zo meldt toezichthouder DNB.

Hypotheekverstrekking banken weer in de plus

De zogeheten jaar-op-jaargroei van de hypotheekverstrekking door Nederlandse banken (gecorrigeerd voor securitisatie) bedroeg in februari per saldo 0,3% en in maart 0,2%. “Daarmee is de groei nog lang niet terug op het niveau van vóór de financiële crisis toen een jaar-op-jaargroei van boven de 5% gangbaar was”, aldus DNB. In maart 2014 bereikte de jaargroei bij banken een dieptepunt, aldus de toezichthouder. Toen daalde de bancaire hypotheekverstrekking met 1,4%. “Het heeft daarna echter nog bijna twee jaar geduurd voordat de jaargroei weer positief werd. Wel was in de maanden november 2016 tot en met januari 2017 de maand-op-maand groei nog negatief. Dit is echter niet ongebruikelijk rond de jaarwisseling, wanneer huishoudens bijvoorbeeld spaargeld gebruiken om extra af te lossen op hun hypotheek.”

Het aantal woningtransacties is sinds 2013 verdubbeld en bedroeg vorig jaar 204.000. Daarnaast is de aanhoudend lage hypotheekrente een stimulerende factor: “In februari 2017 was de hypotheekrente bij banken gemiddeld 2,39%, een daling van 38 basispunten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ter vergelijking, in maart 2014 lag de gemiddelde rente nog op 3,52%.”

Aflossingen

Dat de groei bij banken nog beperkt was, komt volgens DNB door aflossingen op bestaande hypotheken als gevolg van de lage spaarrente en de schenkingsvrijstelling eigen woning. “Tevens zorgen de achterblijvende nieuwbouwproductie, geslonken overwaarde en een relatief groot aandeel van ouderen op de woningmarkt voor een afname van de schuldaanwas.” Ook de naar 101% verlaagde LTV-verhouding beperkt de hypotheekverstrekking.

Nieuwe spelers

DNB noemt ook de concurrentie van (nieuwe) niet-bancaire hypotheekverstrekkers. “Ultimo 2016 hadden zij gezamenlijk voor zo’n 131 miljard aan hypotheken op hun balans staan. Ten opzichte van ultimo 2015 is dat een stijging van bijna 10%. De groei van de totale hypotheekverstrekking in 2016 komt daarmee op zo’n 2%, in plaats van de 0% wanneer enkel de groei bij banken wordt gemeten.” Toch hebben de banken nog altijd een marktaandeel van 87%, met een uitstaande hypotheekschuld van bijna € 520 mld.

Reageer op dit artikel