nieuws

Hypotheek24 moet van Reclame Code Commissie ‘oneerlijke reclame’ aanpassen

Financiële planning 4019

Hypotheek24 is op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie (RCC) omdat hun reclame ‘oneerlijk’ is. De online tussenpersoon belooft dat hij onafhankelijk alle hypotheekaanbieders vergelijkt en altijd de laagste rente biedt. Dat laatste klopt niet, omdat consumenten niet alle getoonde resultaten bij Hypotheek24 kunnen afsluiten.

Hypotheek24 moet van Reclame Code Commissie ‘oneerlijke reclame’ aanpassen

De Reclame Code Commissie werd hierop gewezen door de Consumentenbond. Die diende een klacht in omdat Hypotheek24 zijn beloftes niet waar zou maken. De site claimt voor € 650 alle hypotheekaanbieders te vergelijken en altijd de laagste rente te bieden. De Consumentenbond verwijt Hypotheek24 dat het slechts met negen aanbieders zaken doet.

De RCC stelt de Consumentenbond nu in het gelijk en beveelt Hypotheek24 niet meer zo reclame te maken. Aanpassingen die Hypotheek24 deed na de klacht van de Consumentenbond, nemen het misleidende karakter volgens de RCC nog niet weg. Directeur Peter Ruys van Hypotheek24 spreekt van een “woordenspel”, hij vindt reclame een groot woord. “Het gaat om één zinnetje op de website. Wij hebben dat al veranderd in dat we niet de laagste rente bieden, maar dat we de laagste rente tonen. Kennelijk vindt de Commissie dat nog niet genoeg.” In maart zei hij al tegen am:web dat hij de kritiek overdreven vindt. “Wij zijn een vergelijkingssite en bieden klanten een overzicht van alle rentes en voorwaarden van alle hypotheekverstrekkers. Dat is wat ook wij bedoelen te zeggen op onze website.”

Strijdig met Nederlandse Reclame Code

De Commissie vindt de reclame-uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Dit artikel stelt dat reclame niet oneerlijk mag zijn. “Reclame is oneerlijk wanneer zij in strijd is met de vereisten van professionele toewijding en het economische gedrag van de gemiddelde consument die zij bereikt of op wie zij gericht is met betrekking tot het product wezenlijk verstoort of kan verstoren. Misleidende reclame en agressieve reclame zijn in ieder geval oneerlijk”, aldus de Nederlandse Reclame Code.

Na de uitspraak heeft Ruys de gewraakte zin aangepast. Op de website van Hypotheek24 staat nu het volgende: “We vergelijken onafhankelijk àlle hypotheekverstrekkers en tonen dus altijd de laagste rente. Ook als je hem niet bij ons kan afsluiten!”

Reageer op dit artikel