nieuws

Dela groeit in verzekeringen en kijkt over grens om dat vol te houden

Financiële planning 584

Uitvaartcoöperatie Dela is vorig jaar gegroeid op de markt voor uitvaart- en levensverzekeringen. De premie-inkomsten stegen met bijna 9% naar € 400 miljoen. Het aantal verzekerden liep op naar bijna 3,9 miljoen, ruim 100.000 meer dan in 2015. Toekomstige groeimogelijkheden ziet de coöperatie vooral in het buitenland en in dienstverlening om mensen langer zelfstandig te laten wonen.

Dela groeit in verzekeringen en kijkt over grens om dat vol te houden

Het operationeel resultaat kwam uit op € 120 miljoen en Dela schreef € 137 miljoen nettowinst bij in de boeken. Dat kwam voornamelijk door koersstijgingen op beleggingen, en op structurele kostenbesparingen.

De uitvaartcoöperatie verwacht de komende jaren een bescheiden groei in premie en aantal verzekerden in Nederland. Op langere termijn wordt dat lastiger. De markt voor de uitvaartdienstverlening zal door de veranderende bevolkingssamenstelling nog behoorlijk toenemen, maar de uitvaartverzekeringsmarkt in Nederland krimpt.

Waardige oude dag

Om als coöperatie te blijven groeien, kijkt Dela naar uitbreiding van de dienstverlening, bijvoorbeeld op het domein ‘een waardige oude dag’, zo zegt directievoorzitter Edzo Doeve. “We zien de waardigheid van de oude dag in onze samenleving in het gedrang komen. Ouderen op hoge leeftijd wonen langer zelfstandig thuis. Een groot deel van hen ervaart beperkingen in het dagelijks handelen. Wij willen ze helpen zich thuis en veilig te voelen in de eigen leefomgeving.” Een van de diensten waar DELA aan werkt is een thuiszorgpolis.

Duitse markt

Dela kondigde bovendien aan begin 2018 de Duitse markt te willen betreden, eerst met overlijdensrisicoverzekeringen en later ook met uitvaartverzekeringen. Het eerste kantoor wordt geopend in Düsseldorf. Dela is daarnaast al sinds 1989 in België actief. Ook hier ziet de coöperatie nog volop groeikansen, ze denkt bij onze zuiderburen te kunnen verdrievoudigen.

Reageer op dit artikel