nieuws

VVD: ‘Hypotheekverstrekker levert te weinig maatwerk bij echtscheiding’

Financiële planning 1792

VVD-Kamerleden Aukje de Vries en Daniël Koerhuis willen van de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) weten wat hypotheekverstrekkers ervan weerhoudt maatwerk te leveren als de relatie van huizenkopers op de klippen loopt. De volksvertegenwoordigers vinden maatwerk in het belang van de klant en hopen dat de bewindslieden dit willen bespreken binnen het Platform Maatwerk.

VVD: ‘Hypotheekverstrekker levert te weinig maatwerk bij echtscheiding’

De Vries en Koerhuis zeggen signalen te krijgen dat hypotheekaanbieders in het geval van echtscheiding niet altijd de ruimte benutten om maatwerk te leveren. Van de ministers Jeroen Dijsselbloem en Ronald Plasterk willen ze weten of ze die signalen herkennen en of ze van plan zijn er iets aan te doen.

Platform moet knelpunten wegnemen

De AFM biedt hypotheekverstrekkers sinds 2013 ruimte voor maatwerk als huiseigenaren uit elkaar gaan. Volgens de toezichthouder moet beoordeeld worden of een houdbare financiële situatie gecreëerd kan worden. Daarbij kunnen de normen afwijken van de bij de initiële verstrekking gehanteerde richtlijnen. “Waarom doen ze dit niet of niet voldoende? Wat weerhoudt hypotheekverstrekkers om in dit soort gevallen om maatwerk te verlenen?”, vragen de Kamerleden.

De twee VVD-politici willen bovendien dat de ministers deze kwestie bespreken in het Platform Maatwerk. Dat platform riep het kabinet eerder dit jaar in het leven om knelpunten in de hypotheekverstrekking weg te nemen.

Reageer op dit artikel